Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Når nedslidte Arne bliver dement

»Nedslidte Anna og mange andre ægtefæller til hjemmeværende demente skal have deres utålelige situation frem i lyset og have hjælp NU.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Statsministeren har lovet, at nedslidte Arne ikke er glemt, men vil komme på banen igen, når Folketinget åbner til efteråret. Så langt så godt. Men efter nogen tid bliver denne Arne måske dement, og hvad sker der så? Ikke en hujende papand.

Ordentlig hjælp til Arnes ægtefælde er nærmest »en by i Rusland«. »Systemet« er ikke gearet til at sætte ind og sikre ægtefællerne til demente en forsvarlig støtte – og ofte er der en så akut mangel på plejehjemspladser, at ægtefællerne bliver totalt »kværnet« af alt det, de står helt alene med for at løse alle mulige opgaver i hjemmet. Ofte anerkender et dement menneske overhovedet ikke, at der er et problem, og nogle kan sove store dele af dagen væk og er vågen mange gange om natten. Det udgør en stor helbredsmæssig fare, både fysisk og psykisk for den stakkels ægtefælle, som i tillæg skal kæmpe med sin kommune for at få bare en minimal forståelse for problemet.

Hvorfor er nedslidte Arne så interessant for politikerne – jo, der er stemmer i at trække ham op af hatten. Alle, der føler sig nedslidte og gerne vil gå tidligt på pension, myldrer hen og stemmer på Mette Frederiksen, som på den måde kan køre frem med resten af sin socialdemokratiske politik.

Blå blok er desværre kvast i øjeblikket, men der må da også være folk i rød blok, som er fornuftige, kan se dette problem og har en vilje til at gøre noget ved det. Dette er i hvert fald en opfordring til jer politikere om at sætte kikkerten for det raske øje og ikke kun stirre jer blinde på covid-19.

Nedslidte Anna og mange andre ægtefæller til hjemmeværende demente skal have deres utålelige situation frem i lyset og have hjælp NU.

Anna og Arne, som har arbejdet hårdt i hele deres liv og i tillæg betalt en høj skat, skal begge have en ordentlig behandling i vores land, som på mange områder anses for at være et af de bedste steder i verden. Knud Høgh Jørgensen, Greve