Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Isolation er også sundhedsskadeligt

Befolkningen opfordres til at forblive hjemme og isoleret. Det betyder for mange en inaktiv hverdag og livsstil. Man ved fra utallige forskningsundersøgelser, at en inaktiv livsstil fører til livsstilssygdomme, en forringet livskvalitet og en kortere levetid, skriver Emely Ravn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Vi skal blive hjemme for at overleve coronavirussen, men gå for ikke at dø.

Det er dilemmaet sat på spidsen. Befolkningen opfordres til at forblive hjemme og isoleret. Det betyder for mange en inaktiv hverdag og livsstil.

Man ved fra utallige forskningsundersøgelser, at en inaktiv livsstil fører til livsstilssygdomme, en forringet livskvalitet og en kortere levetid = tidligere død.

I forvejen lider folkesundheden en sej kamp mod inaktivitet, men som et studie fra maj 2019 (publiceret af JAMA Internal Medicine) påpeger, så gør lidt aktivitet i hverdagen en signifikant forskel sammenlignet med ingen aktivitet.

Adskillige studier har påvist en lavere dødelighed blandt mennesker, der dagligt går over 4.000 skridt sammenlignet med dem der går under 2.000 skridt. For nylig skrev læge Jerk W. Langer om et nyt studie fra JAMA, der viste, at dødeligheden som følge af livsstilssygdomme og cancer faldt med stigende antal daglige skridt, hvor dødeligheden var halveret ved 8.000 skridt sammenlignet med 4.000 skridt dagligt.

Alt peger altså i retning af, at bare en smule daglig fysisk aktivitet er enormt vigtig, hvis ikke man vil dø af inaktivitet. Det er ikke mange, der når op over 2-3000 skridt dagligt, hvis ikke man bevæger sig udenfor - det er i hvert fald mange gange til og fra køleskabet.

Covid-19 er hovedsageligt en virus, der er dødelig, hvis man i forvejen er syg eller udsat. For at beskytte denne mindre del af befolkningen, beder man hele befolkningen om at holde sig hjemme, hvilket medfører inaktivitet for hele samfundet. Desuden må mennesker ikke mødes, hvilket utvivlsomt fører med sig, at mange ender op i ensomhed, hvilket studier viser ligeledes er dødeligt.

Er det i virkeligheden ikke mere dødeligt at håndtere virussen, som vi gør, end selve virussen på langt sigt?

Emely Ravn, Middelfart