Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvorfor håner man min datter og svigerdatter?

Aalborg Universitet (AAU) mener, at analytiske evner og målrettede kompetencer er »maskuline«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Hvorfor håner man min datter og svigerdatter?

Både min datter og svigerdatter har lange videregående universitetsuddannelser, og de bestrider jobs, som i høj grad kræver analytiske evner og specifikke kompetencer. Deres uddannelser er præget af matematiske ræsonnementer og deres arbejdspladser kræver, at de kan foretage komplicerede analyser. Men nu har ledelsen på Aalborg Universitet (AAU) fundet på, at netop analytiske evner og målrettede kompetencer er »maskuline«, og disse ord skal nu udgå af sproget.

Denne holdning er en ufattelig hån mod min datter og svigerdatter og de mange andre arbejdsomme kvinder, som har dygtiggjort sig inden for de matematisk prægede uddannelser, hvor analytiske evner er så væsentlige. Den holdning, som man åbenbart har på AAU, er uhyre kvindefjendsk og meget farlig, og man har oven i købet anskaffet et computerprogram, der kan rense tekster for »maskuline« ord. Har man ikke nogen væsentlige ting at bruge pengene på?

Problemet er også, at fanatisk identitetspolitik drives så vidt, at der herved opstår tydelig diskrimination (i dette tilfælde af kompetente kvinder) og sprogkontrol sådan, at nogle helt uskyldige ord luges ud af sproget. Det gør også vort sprog fattigere og indskrænker vor tankegang.

Det er på tide, at man holder op med at fremsætte kvindefjendske påstande – ikke blot på vore universiteter, men overalt i samfundet. Og netop inden for de matematisk prægede videnskaber er der mange særdeles dygtige kvinder.

Når man håner min datter og svigerdatter, alene fordi de er kvinder, håner man også mig og min hustru og deres respektive ægtemænd. På AAU må man komme ind i det 21. århundrede. Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Hamstring

Mette Frederiksen har nu trådt i karakter som landets statsminister og appellerer til danskerne om at vise samfundssind i den nuværende krise. Desuden har hun opfordret folk til ikke at hamstre dagligvarer, og både fødevareminister Mogens Jensen og erhvervsminister Simon Kollerup har forsikret, at der ikke er et forsyningsproblem.

Berlingske har i en leder fordømt den egoisme og ansvarløshed, der følger i kølvandet på krisen, men samtidig i Berlingske Business har erhvervsjournalist Birgitte Erhardtsen i en klumme indrømmet, at hun på vej hjem i hvert fald hamstrer mel, gær og pasta. Sikke et eksempel til efterfølgelse! Robert Ellis, Birkerød

Alternativer til udmeldelse

Alternativets fratrådte folketingsmedlemmer burde med rettidig omhu have ladet deres suppleanter træde til og meldt fra i Folketinget, i stedet for stædigt at fastholde deres mandat. Det ville have været den eneste rigtige beslutning, hvis man skal tage dem alvorligt. Hvorfor mon det ikke er sådan ?

Det er skræmmende, at de fire fratrådte tidligere medlemmer ikke kan forstå den demokratiske proces’ vilkår i Danmark og ikke mindst de grundlæggende demokratiske holdninger, de blev valgt ind på og selv stod for. Sten Brincker, Nykøbing F

Tekstforvridning

I operaverdenen forekommer det jævnligt, at tekst og udførelse ikke passer sammen. Det er det, Den Kongelige Opera i øjeblikket viser i Idomeneo. Operaen vises i nutiden, men man har ikke nutidsgjort teksten. Den befinder sig i oldtiden. Det har ikke noget at gøre med kunst. Det er ren og skær dumhed og uprofessionalisme. Steffen Poulsen, København NV

Erhvervsparkeringspladser har fået en flyvende start

Hvis man tager en tur rundt i Indre By, finder man i dagtimerne håndværkerbiler på næsten alle de nye erhvervsparkeringspladser, der lige nu skyder frem i København. Med erhvervsparkeringspladserne har håndværkerne fundet en tiltrængt redningsplanke i byens parkeringskaos, og den foreløbige melding er, at det er noget som kan mærkes. Både i ordrebøgerne og i en travl og presset hverdag.

Men med de positive effekter som vi ser lige nu, er der også et særligt behov for at skubbe på for at få etableret de resterende pladser hurtigst muligt. Lige nu har vi kun fået 163 pladser ud af de aftalte 500.

Så selvom Enhedslistens teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, lider af omvandrende bilskræk, er det vores forventning, at hun nu vil sætte skub i arbejdet, så vi kan få den fulde gevinst nu og her. For det giver sig selv, at man som håndværker ikke kan tage en faldstamme med i metroen eller sidde med et nyt toilet i bussen. Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester, København, Venstre, og Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København