Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Flyt Folkemødet, så vi alle kan være med

»Folkemødet er utroligt inkluderende for borgerne, men ikke for dem alle. De studerende, der er fremtiden, og som om ikke så længe kommer til at være beslutningstagerne i dette land, skal også have muligheden for at tage til Allinge og være en del af den fantastiske oplevelse, Folkemødet er,« skriver Oskar Hammer Sylvestersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

En gang om året mødes politikere, debattører, mediefolk og toppen af erhvervslivet i øjenhøjde med danskerne. Folkemødet er en fantastisk institution for vores demokrati. Folkemødet skaber debat og en gennemsigthed, som vi i dette land kan være utrolig stolte af. Det er i denne sammenhæng, jeg skriver dette læserbrev.

For Folkemødet er utroligt inkluderende for borgerne, men ikke for dem alle. De studerende, der er fremtiden, og som om ikke så længe kommer til at være beslutningstagerne i dette land, skal også have muligheden for at tage til Allinge og være en del af den fantastiske oplevelse, Folkemødet er.

Alle de rosende ord, jeg har skrevet om Folkemødet i dette læserbrev, har jeg faktisk ingen anelse om, hvorvidt er sande. For jeg har aldrig været til Folkemødet, men jeg vil utrolig gerne. For desværre er Folkemødet placeret i juni, hvor mange studerende har eksamener, som ofte er svære at forudsige datoerne på, og derfor er det næsten umuligt at planlægge en tur til Folkemødet rundt om.

Min bøn til Foreningen Folkemødet er derfor. Ryk begivenheden, så alle danskere kan være med, også de studerende på universiteter, ungdomsuddannelser og erhvervsuddannelser.

Oskar Hammer Sylvestersen, Roskilde

Øget overvågning

Jeg var begyndt at glæde mig på familiens og egne vegne over udsigten til meget smukt vejr i Pinsen. Men min gamle ven, Berlingskes fredagsudgave, skulle selvfølgelig sikre mørke mørke skyer ikke så langt ude i horisonten. Hvorfor nu det?

Jo, kære medborgere i hele kongeriget: Regeringen ser gerne bl.a. »øget overvågning« i det offentlige rum, kameraovervågning ved offentlige bygninger, øget kommunal kameraovervågning, privat kameraovervågning, politiet skal have mere udstyr til overvågning, automatisk nummerpladegenkendelse, fremtidssikring af politiets muligheder for f.eks. aflytning og ransagning, flere droner til politiet.

Så er det jo lige, at jeg må tillade mig at stille et par naive spørgsmål: Bliver der mon oprettet såkaldte »heller« i kongeriget? Altså mindre områder, hvor der ikke er nogen form for overvågning. Det kunne f.eks. blive ude på Saltholm for københavnerne, Sprogø for fynboer og et eller andet hedeområde for de gæve jyder?

Det næste og endnu ikke omtalte trin i overvågningsprogrammet kunne så blive det i George Orwells 1984 omtalte program: overvågning i vores privathjem. Hvad snakker vi om, hvad læser vi, og fy da, hvad ser vi på TVet?

Kan det tænkes, at regeringen i sin tryghedspakke kunne have dette trin 2 med i overvejelserne. Men hvorfor må vi dog i givet fald ikke få mere at vide om det? Kommer det, så er det måske en god ide at kopiere Orwells ide med et »helle« i ens privatbolig? Om føje år kommer der måske forslag om at vende kalenderen, så vi går tilbage fra 2020 til 2019 til 2018 og om små 40 år når frem til 1984?

Fik jeg solstik af den opstigende pinsesol? Ja, selvfølgelig, ovennævnte seriemareridt kan selvfølgelig ikke nogensinde realiseres i vores trygge demokrati. Undskyld og god pinse.

Torben H. Rohde, Hørsholm

Troværdighed

Hvor er den minister, der tør stå frem og sige, at jeg har truffet den og den beslutning på trods af råd og vejledning fra denne eller hin myndighed eller ekspertise? Troværdighed er en af demokratiets mest nødvendige grundpiller og rent praktisk er risikoen for afsløring ret stor.

Søren Vesterhauge, København

30 danske småbørn fra al-Hol og al-Roj

30 danske småbørn lever lige nu i snavsede telte med dårlig ernæring, dårlige sanitære forhold, uden legetøj og i stor usikkerhed i flygtningelejre som al-Hol og al-Roj i Syrien. Hvis ikke vi sender et fly af sted efter dem og deres mødre nu, vil disse børn komme til et leve et miserabelt liv.

Endnu er de så uskyldige, som kun små børn kan være, men man kan levende forestille sig, at de om ganske få år bliver til børnesoldater og alt for unge mødre – og det med en stor vrede mod det danske samfund, som ikke ville have dem.

PET siger god for, at børnene ikke er radikaliserede, men PET kan ikke tage ansvar for fremtiden. Send nu det fly af sted og modtag børnene med kærlighed og giv dem en god fremtid i Danmark.

Deres mødre – ja, det er en anden sag. De tog til Syrien med åbne øjne og må nu også finde sig i at få deres forhold undersøgt og muligvis tage en straf, hvis de har begået noget ulovligt. De er også danske statsborgere.

Pia Sigmund, medlem af Bedsteforældre for Asyl