Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Færre børn og unge får kræft i fremtiden

Foto: Kristian Djurhuus

Onsdag 18. december blev en dag, der vil få stor betydning for børn og unges udsigt til et liv uden sygdom og for tidlig død: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og et bredt flertal af Folketingets partier præsenterede en historisk tobaksaftale, der skal forhindre de yngste generationer i at begynde at ryge.

Det skal være slut med lækre cigaretpakker. Slut med synlig tobak i kiosker og supermarkeder. Slut med smag af skumfidus og Hubba Bubba i e-cigaretter. Og slut med at ryge i skoletiden på grundskoler og ungdomsuddannelser. Samtidig er der sat penge af til rygestop og mere kontrol med aldersgrænser for salg af tobak.

Der er nok mange børn og unge, som ikke har opdaget aftalen, fordi de er optaget af andre ting. Og det er sådan, det skal være – børn og unge skal ikke beskæftige sig med tobak.

Kræftens Bekæmpelse og alle de andre aktører, der længe har kæmpet for en røgfri fremtid, har derimod fulgt processen tæt. Og vi er imponeret over resultatet.

Aftalen er visionær, ambitiøs og fremsynet. Den sætter ind over for både rygning på skoler og uddannelser, over for sofistikeret markedsføring og over for nye produkter, der kan friste unge til at ryge. Med aftalen tager Danmark et syvmileskridt mod en røgfri fremtid.

Ingen lande har i ét hug gennemført så omfattende tiltag for tobaksforebyggelse. Set i lyset af, at vi i Danmark har været noget langsommelige med at tænke stort og visionært inden for området, er handleplanen et udtryk for mod, saglighed og samarbejdsvilje blandt de syv partier, der står bag aftalen.

I Kræftens Bekæmpelse er vi klar til at hjælpe med viden om at forebygge rygning. Og i TrygFonden og Kræftens Bekæmpelses partnerskab, Røgfri Fremtid, er mere end 200 institutioner, virksomheder og kommuner parat til at dele deres erfaringer med røgfri skoletid, tobak under disken og andre indsatser, der forhindrer børn og unge i at begynde at ryge.

Aftalen vil i kombination med de bebudede afgiftsstigninger på tobak betyde, at færre børn og unge i fremtiden får kræft og andre alvorlige sygdomme på grund af rygning. Og den vil give mindre ulighed i sundhed.

Man kunne sige mange rosende ord om aftalen og de initiativer, den indeholder. Men lige nu skal der kun lyde én ting fra os: Et kæmpestort tak til dem, der har gjort handleplanen mod tobak til virkelighed – godt gået! Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse