Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Del gymnasiet op i to niveauer

»I 2016 har selv de dygtigste elever mere end ti stave- og kommafejl på hver side, de dårligste 50,« skriver Christian Aage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I Berlingske 19. januar er der side om side to indlæg om det faglige niveau i gymnasieskolen. Det ene indlæg er skrevet af rektor Bjarne Thams på Solrød Gymnasium, det andet af cand.mag. Christian Foldager. Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at de to indlæg beskrev gymnasieskolerne på to forskellige planeter.

Bjarne Thams fortæller om sit ideelle gymnasium, hvor alle er dygtige, og hvor grupper af elever læser oldgræsk efter skoletid, eller bygger robotter, eller læser naturfag på engelsk, eller skriver digte, eller er hjælpelærere for svage kammerater. Han nævner dog ikke, hvor stor en procentdel af skolens 700 elever, der er med i disse rosværdige aktiviteter. Det er som bekendt hele gruppen af svage elever, der forstyrrer den daglige undervisning for de dygtige.

Christian Foldager refererer Undervisningsministeriets nylige rapport om fagligheden i gymnasiet som helhed. I al sin nøgternhed er hans indlæg chokerende læsning. En sammenligning mellem den skriftlige eksamen i 1916 og i 2018 viser et rystende fald i elevernes evne til skriftlig formulering på deres modersmål, dansk. I 1916 skrev eksaminanderne fejlfrit. I 2016 har selv de dygtigste elever mere end ti stave- og kommafejl på hver side, de dårligste 50. Går vi til nøglefaget matematik, er faldet siden 1916 lige så katastrofalt. Jeg tør vædde et studenterbrød på, at ikke engang fem procent af en studenterårgang i dagens Danmark ville kunne løse matematikopgaverne fra 1916.

Alle ved, at ikke alle kan lære det pensum, der hører til en studentereksamen. Hvorfor tager man så ikke konsekvensen og deler gymnasiet op i to niveauer som i USA, et højt niveau (honors) for dem, der kan og vil lære det vanskelige gymnasiepensum, og et lavere niveau for dem, der ikke kan og vil, men som trods alt får tre sjove år og en hvid hue til sidst?

Christian Aage, Hørsholm