Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

De fremstiller os som rige svin

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har sammen med statsminister Mette Frederiksen og skatteminister Morten Bødskov fremlagt deres udspil til en udligningsreform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Regeringen har fremsat et forslag til en ny udligningsreform, hvor borgerne omkring og nord for København står til at betale endnu flere penge i udligning til andre dele af landet, end de allerede gør i dag.

Jeg antager, at Morten Bødskov, Astrid Krag og Mette Frederiksen aldrig har sat deres ben i Lyngby-Taarbæk Kommune. Hvis de havde det, ville de se slidte veje, daginstitutioner i barakker og bilparker i ringe kvalitet. For hovedparten af Lyngby-Taarbæks borgere tilhører middelklassen og lever med et lavere rådighedsbeløb end tilsvarende borgere i kommuner længere væk fra hovedstaden. Leveomkostningerne er nemlig høje sammenlignet med andre dele af landet, særligt boligudgifterne, og en skolelærer tjener som bekendt det samme her som i andre dele af landet.

Lyngby-Taarbæk står til at miste yderligere 28 mio. kr. oven i de 1,1 mia. kr., som allerede betales i udligning, svarende til ca. 71.000 kr. pr. familie årligt. Regeringen lægger dermed, stik imod sine valgløfter, op til en skattestigning for almindelige danskere.

Forstå mig ret, for jeg elsker at bo i Lyngby-Taarbæk Kommune. Det er tæt på Købehavn, Dyrehaven og Lyngby Sø og Bagsværd Sø. Jeg har gode naboer og et dejligt rækkehus. Men jeg kan ikke genkende de billeder, som regeringen opstiller af området. Naturligvis er der også indbyggere, der har gjort det godt. Men hovedparten af os er middelklasseborgere, der nu skal beskattes endnu hårdere end vi allerede gør i dag.

Serviceniveauet her er fornuftigt, men ikke i verdensklasse. Ugentligt er der indlæg i lokalavisen om kritisable forhold i dagtilbuddene med for få pædagoger.
Udligningssystemet giver usunde incitamenter, hvor borgmestre har incitament til at lobbyere for flere af andre borgeres penge. Tænk, hvis de brugte samme mængde ressourcer på at styrke deres egne kommuner, gøre driften effektiv og tiltrække flere virksomheder. I stedet skaber udligningssystemet et nulsumsspil, hvor kommuner kun bliver rigere, hvis andre bliver fattigere. Og taberne bliver lav- og middelklassen. Louise Siv Ebbesen, Lyngby-Taarbæk