Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Bevar kontanterne - de er nationale værdibegreber

Vi skal bevare kontanterne, mener en læser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

12. marts bringer Opinion i Berlingske et indlæg om, at kontanter bare skal afskaffes, da de er en smittefare. Til det må jeg lakonisk svare, at der er tusinder af genstande, der er en smittefare, bl.a. kortterminalernes tryktaster. Selv om jeg har flere kreditkort, netbanker og kender til Mobilepay, har jeg altid kontanter på mig.

Pengesedler og mønter er for mig nationale værdibegreber. Her viser man den danske nation, dronningen og den konkrete valuta. Det er vores økonomiske ansigt i hverdagen og ud mod verden.

Sammen med flere af mine venner har vi et slogan: Selv om man har elevator, nedlægger man jo ikke trappen. Vi har altid kontanter på os til uforudsete hændelser, markeder og børnebørnene, der jo ellers ikke ved, hvad håndgribelige penge er. Er man nostalgisk og vil se en bank i dag, så skal man tænde for Matador og finde Korsbæk Bank og Omegnsbanken. Filialerne lukker overalt, omdannes til kontorlandskaber eller bliver pengeløse – kundeservicen daler konstant.

Næste fase bliver, at man nedlægger pengeautomaterne. Det er allerede startet i Jylland. Det hele klinger hult, når man ser på milliardindtjeningen i landets banker. Kontanter er efterhånden jaget vildt. Er det bankerne, der skal diktere et »pengeløst samfund«? Bankerne er kun ude på at afskaffe kontanterne for at spare penge, som vi kender dem gennem historien. Men penge har været her længe! Flemming Lundahl, Karsemose

Konsekvenser af miljøpolitiken

Regeringen ønsker en global massiv omstilling til elbiler. Den skylder os imidlertid en forklaring på, hvordan den vil håndtere de enorme miljømæssige og menneskelige konsekvenser af denne politik.

Allerede med det beskedne antal elbiler har fremskaffelsen af de dertil nødvendige mineraler forårsaget store naturødelæggelser. Regnskovsrydninger i Congo for at finde det sjældne metal kobolt. Ødelæggelser af ørkenområder i Chile for at skaffe lithium og mange andre steder for at få kobber nok. Desuden er meget af produktionen baseret på næsten slavelignende arbejde inklusiv børnearbejde. Hvad kan det ikke blive til, hvis verden skal have hundreder af millioner elbiler? Er det etisk forsvarligt?

Desuden forventes Kina fortsat at producere ca. 70 pct. af batterierne. Det sker ikke under forhold, der er acceptable for danske fagforeninger, og bringer os desuden i et uønsket afhængighedsforhold til deres kommunistiske diktatur.

Regeringen har heller ikke fortalt, hvad verden skal gøre med hundreder af millioner udbrændte batterier. Det ved man faktisk heller ikke, hvad man skal gøre ved. Det kan blive et enormt miljøproblem. Vi skal i stedet investere store beløb i udviklingen af nye miljørigtige og bedre batterier, før vi foretager hasarderede beslutninger. Lithiumbatterier er på ingen måde løsningen på vore problemer. Jan Buch, Frederiksberg C

Digitale analfabeter, nej tak

EU har netop lanceret en strategi for satsning på ny teknologi. Vi skal i teknologiens superliga. Det er en udmærket ambition. I Danmark har vi overset den største forhindring for, at det kan ske. Vi uddanner i dag over 50.000 digitale analfabeter alene i folkeskolen om året. De unge ved godt, hvordan de skal bruge teknologien, men de har meget lidt forståelse for, hvad der ligger bag. Denne grundlæggende mangel på viden om den digitale verden forhindrer en bedre digital udvikling af samfundet.

Derfor skal vores børn fra første klasse lære, hvordan data skabes, sikres og bruges etisk forsvarligt, og de skal lære at lave matematiske algoritmer mv. Hensigten er ikke at uddanne et hav af IT-nørder. Men al erfaring viser, at man skal have fingrene ned i materien for at kunne forstå, hvad der foregår. Hvis vi samtidig kan engagere nogle flere af de unge, gerne mange piger, så de får en dybere interesse for teknologien, vil det være en super sidegevinst.

Dette skal forplante sig videre op gennem undervisningssystemet og forskningen, som skal tildeles de nødvendige midler, så vi kan uddanne markant flere IT-specialister. Vi har allerede hårdt brug dem, hvis vi skal i den teknologiske superliga. Sven Kolstrup, Birkerød