Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Afskaf de uhygiejniske kontanter - de er en smittefare

Kontaner skal afskaffes, mener Steen Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus

Kontanthåndtering er i dag meget besværlig, for de fleste banker er kontantløse. Da jeg var bankelev i 60erne brugte alle kontanter eller checks. Jeg sad i kassen i min bank, og når fiskehandleren kom med sine sedler, var der ofte sildeskæl på, viktualiehandleren havde ofte tabt sedlerne ned i mayonnaisen, så sedlerne var helt gennemsigtige. Ja, det var ulækkert.

Kontanter var jo populært blandt bankrøvere, det er gudskelov næsten slut nu med de kontantløse banker. Jeg har selv prøvet at blive truet af en hætteklædt fyr med en pistol med lyddæmper, det var i 2001, det glemmer man aldrig.

I disse covid-19 tider bør kontanter simpelthen forbydes. Hvem har raget på dine sedler og mønter sidst? Bruger du håndsprit hver gang, du har rørt ved kontanter, nej, vel?

Hvad gør man så? Brug kort eller Mobilepay. Mange ældre siger: Det har vi ikke og det kan vi ikke finde ud af. Sludder, jeg er selv midt i 70erne og har været næsten kontantløs i over et år. Eksemplets magt er altid godt, så her er et par stykker:

Når jeg engang imellem køber »Hus Forbi« af min lokale hjemløse, har han selvfølgelig Mobilepay. Mit barnebarn, som er blå spejder, kommer forbi hvert år for at sælge »Lillebror-lodder«, det bliver selvfølgelig betalt med Mobilepay.

En lokal gartner her i Dragør har selvfølgelig Mobilepay, når jeg skal købe en spidskål. Det samme har en anden gartner, når jeg skal købe kartofler.

De sidste par gange, jeg har spillet golf med gutterne i Sverige er alt kontantløst, selv i boldautomaten kan der kun bruges kort, altså ingen forurenede mønter og poletter.

Hjerteforeningen vil fremover ikke have kontanter, når de stemmer dørklokker, det er for besværligt at håndtere. Det er jeg selvfølgelig meget enig i.

Umiddelbart er det eneste problem ved at afskaffe kontanter de mindre børns sparebøsser. Kontanter kan derudover kun bruges til narkohandel og sort arbejde. Så vidt jeg er orienteret, har Jyske Bank ikke mere 1.000 kronesedler i deres hæveautomater af samme årsag.

Konklusion: Kontanter er uhygiejniske og besværlige. Steen Olsen, Dragør