Populær fiskebar i Kødbyen: »At kalde det en guldrandet forretning vil være en direkte løgn«

Fiskebaren i Kødbyen efterlyser hjælp fra kommunen for at holde skindet på næsen – blandt andet ved at sænke huslejen. Sammen med lønnen er huslejen den mest dræbende faktor, fortæller medejer af Fiskebaren Kristian Linde.

Medindehaver af Kødbyens Fiskebar, Kristian Linde, har som andre restauratører valgt at sælge takeaway på grund af de store mængder råvarer, restauranten er brændt inde med. Han mener, det er en stakket frist, hvis ikke kommunen kommer lejerne til undsætning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Turisterne er for længst rejst hjem, og københavnerne kan ikke længere tage plads i baren eller sænke sig ned i de udendørs liggestole, der kommer frem i sommerhalvåret. Der er dog stadig en smule liv i Kødbyens Fiskebar, hvor kokkene er i gang med at pakke takeaway til en af de københavnere, som har valgt at købe fiskeretter online.

»At kalde det en guldrandet forretning vil være en direkte løgn. Jeg tror, vi omsatte for 4.500 kroner i går på vores første dag,« siger medindehaver af Kødbyens Fiskebar Kristian Linde.

Sammen med Kødbyens øvrige lejere har han sendt en appel til Københavns Kommune, hvor lejerne beder om hjælp til huslejen i det normalt velbesøgte område.

Maden køres ud til københavnerne. Til gengæld er der ingen aktivitet omkring Kødbyens Fiskebar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Huslejen er en dræber

Kødbyens Fiskebar, der i snart 11 år serveret frisk fisk, skaldyr og cocktails til københavnere og ikke mindst turister, var blandt de første, der lukkede i sidste uge – indtil de fra i mandags besluttede sig for at sælge takeaway.

»Vi havde et enormt stort varelager klar, og da vi forsøger at arbejde så bæredygtigt som muligt, ville det jo være helt forkert at kassere alt det. Så i den ånd blev vi enige om, at vi skulle prøve at aktivere på en eller anden facon og tilbyde så mange ansatte som muligt beskæftigelse. Og sikre, at københavnerne husker os. Heldigvis har folk været søde til  at dele budskabet på de sociale medier,« siger Kristian Linde, som hilser regeringens seneste hjælpepakke velkommen, men som understreger, at situationen stadig er »enormt alvorlig«.

Kristian Linde, medindehaver af Kødbyens Fiskebar

»Det er essentielt, at der står et erhvervsliv klar til at sætte hjulene i gang, når vi kommer ud på den anden side.«


»Uden at have haft tid til at nærstudere detaljerne i de nyeste tiltag og deres konsekvenser oplever vi nu en velvilje fra politisk side til at bistå os mellemstore virksomheder lige nu og her. Det vil helt sikkert forbedre overlevelseschancerne for mange, samt undgå en del fyringer,« sagde han i kølvandet på dagens pressemøde.

»Næste skridt er at diskutere, hvilke tiltag der kan stimulere virksomhederne til hurtigst muligt at komme tilbage i omdrejninger, når krisen her forhåbentligt snart får en ende,« siger han.

Kristian Linde peger på løn og husleje som to af de ting, der tynger mest.

»Det er ganske enkelt de to mest dræbende faktorer. Den københavnske madscene har nu i flere år haft et imponerende højt niveau. Det har imidlertid også skabt en benhård konkurrence. Rigtig mange restauranter benytter derfor overskud til at udvikle forretningen for at holde sig fremme i skoene, det være sig bedre kvalitet, socialt ansvar eller andet, fremfor at fore kistebunden,« tilføjer han.

København som madmetropol

Kristian Linde vil ikke tage direkte stilling til, hvor stor en del af hjælpen, der bør komme fra kommunen. Dog peger han på, at kommunal hjælp – for eksempel i form af huslejenedsættelse – vil være oplagt.

»Hvis jeg skal vove pelsen og blive en smule politisk, foreligger der en brandingstrategi for Kødbyen og for København generelt. Den siger, at vi skal være en madmetropol. Hvis der skal være troværdighed i sådan en strategi, som, jeg går ud fra, varer ved på den anden side af en coronavirus, er det essentielt, at der står et erhvervsliv klar til at sætte hjulene i gang, når vi kommer ud på den anden side. Hvis vi allesammen bliver taget af dage, kan vi glemme alt om alle de fine prognoser, der har været omkring turisme og internationalt besøg i København,« siger Kristian Linde.

Lejerne i Kødbyen går sammen om at forsøge at få kommunen til at nedsætte lejen. Ifølge Kristian Linde fra Kødbyens Fiskebar er der brug for akut hjælp, hvis man vil undgå konkurser på stribe i Kødbyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Han mener desuden, politikerne bør have fokus på, at det har taget mange år at bygge et område som Kødbyen op.

»Det er ikke noget, der kommer fra den ene dag til den anden, uanset hvor skarp du er i din branding og din strategi. Det kræver utrolig meget at opbygge troværdighed og et internationalt publikum. Vi er en meget vigtig spiller med en international profil, så vi føler også, at vi bidrager med forfærdelig meget, og håber på en anerkendelse og værdiafspejling i de eventuelle kommunale tiltag, der kommer,« siger Kristian Linde, som ser et generelt problem for hele Kødbyen.

»Vi er – som mange andre – en sæsonforretning, og en stor del af vores omsætning og overskud bliver hentet i de varme sommermåneder. Så hvis vi skal opleve en sommer med en afmatning i økonomien, hvor folk måske ikke vil være villige til at bruge penge på denne type mad, vil det have meget store konsekvenser for os,« sger han.

Som det fremgår i artiklen fra i går, melder kommunen, at man på grund af lovgivningen - den såkaldte kommunalfuldmagt - ikke må forskelsbehandle virksomheder. Derfor imødekommer kommunen ikke lejernes ønske om nedsat leje. I stedet skriver overborgmester Frank Jensen (S), at virksomheder i belastede erhverv kan betale husleje på månedsbasis frem for kvartalvis den næste tid.