Kom ud af dit kulturelle coronahi: 11 ting, der giver dig stimuli i pinsen

Kulturinstitutionerne er på vej ud af det ufrivillige coronahi, og den forlængede weekend har masser at byde på. Men hvor skal man lige begynde? AOK guider her til en weekend, der atter byder på kulturelt input i den virkelige verden.

Noma-burger, koncerter, genåbnede museer og film i biografen. Hungrer du efter kulturoplevelser, har vi fundet en række til dig her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Den kulturelle tørke med manglende input fra den virkelige verden er slut. Hvor fedt var det egentlig også at gå på museum via en skærm? Nu genåbner museerne, vi kan igen gå i biografen og se film på det store lærred. Her er en række tips til en kulturel pinse.

En tur på museum

Charlottenborg
Fredag slår Kunsthal Charlottenborg dørene op, og – som de selv betegner det – står »alt frosset i tid« siden nedlukningen 12. marts. Men nu kan man atter komme ind, og her kan man opleve udstillingen »What Do People Do All Day«. Udstillingen er skabt af kunstnerkollektivet DIS, der stod bag den seneste Berlin Biennale. Udstillingen viser et udvalg af videoværker, filmiske miljøer og installationer. Udstillingen sætter spørgsmålstegn ved samfundets fremtid, og hvad folk laver til daglig for at påvirke den.

Kunsthal Charlottenborg
Kongens Nytorv 1
Fredag kl.12-20 og Lørdag-søndag kl.11-17

Kunstforeningen Gl. Strand
Kunstforeningen Gl. Strand har udvidede åbningstider hele sommeren, så man kan få indhentet alt det forsømte inden for kunst – nu også på skæve tidspunkter. Her kan man opleve udstillingen »Leonard Cohen: A Crack in Everything«. Udstillingen er delt mellem Gl. Strand og Nikolaj Kunsthal, og udstillingen fik i efteråret fem stjerner af Berlingskes anmelder. Han sagde således: »Udstillingen på Gl. Strand og i Nikolaj Kunsthal bringer Leonard Cohen lyslevende tilbage, men ikke i en sentimental helgenkåring. Mere som en følelse – et møde med en skæv, ironisk aristokrat – »a lazy bastard, living in a suit« som han beskrev sig selv. Og som han også selv var inde på, så er han faktisk forbandet godt selskab.«

Kunstforeningen Gl. Strand
Gl. Strand 48, København K
Fredag kl. 11-18 og Lørdag-søndag kl. 11-17

Statens Museum for Kunst
Anna Ancher-udstillingen nåede kun at være åben i en måned inden nedlukningen. Udstillingen var den største retrospektive præsentation af kunstnerens værker nogensinde. Nu, hvor museet igen åbner, er det dog uden udstillingen. Så den skal man altså ikke glæde sig til lige nu. Venter man til november, kan man dog opleve den, når den ekstraordinært genopsættes i tre måneder. I stedet kan man opleve udstillingen »Tekstil, grafik, sandal« med værker af den danske kunstner Ragna Braase. Foruden de permanente udstillinger kan man også opleve udstillingen »Jesper Just: Circuits (Interpassivities)«, der blandt andet byder på installationer, der restrukturerer udstillingsrummet.

Statens Museum for Kunst
Sølvgade 48-50
Fredag-mandag 10-18

Ragna Braase, »Søjlerne fra Uruk«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esbjerg Kunstmuseum/Torben E. Meyer.

Louisiana
På Louisiana har de efter genåbningen maxet helt ud på åbningstiderne, så du nu kan komme på museum alle ugens dage. Fra mandag til lørdag er der åbent til kl. 23. Der er også indført såkaldte timeslots, der er sat i søen for at undgå kødannelse og for at sprede besøgende ud over hele dagen. På museet kan man se udstillingen »Hot Pink Turquoise« af den belgiske kunstner Ann Veronica Janssens. Udstillingen byder på lyseffekter, tågedannelser, farvespor og optiske bedrag. Desuden kan man opleve udstillingen »Per Kirkeby – Bronze«, der – som du nok har gættet – sætter fokus på Kirkebys bronzeskulpturer.

Louisiana
Gammel Strandvej 13, Humlebæk
Fredag-søndag kl. 9-23. Søndag-mandag kl. 9-18

Det Nationalhistoriske Museum
Lørdag genåbner Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Her kan man blandt andet opleve en udstilling med fokus på begivenhederne omkring Genforeningen. På selve åbningsdagen serveres der forfriskninger udendørs, og alt personale vil være klædt i historiske dragter. Rundt på slottet vil der også være musik, når barokstykker af Johann Sebastian Bach opføres af musikere fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Det Nationalhistoriske Museum
Frederiksborg Slot 10, Hillerød
Lørdag-mandag kl. 10-17

Daniel Firmans værk »Nasutamanus« fra 2012 kan opleves på Arken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Firman/Perrotin.

Arken
I Ishøj genåbner Arken med masser af dyr på programmet. Udstillingen »Dyr i kunsten« byder på skulpturer, installation, video, fotografi og maleri. Hvordan bruger samtidskunsten dyrene? Hvordan ser vi på dem, taler om dem og forbruger dem? På udstillingen kan man se svævende elefanter, kattevideoer og fjerklædte dansende isbjørne.

Arken
Skovvej 100, Ishøj
Fredag-mandag kl.10-17

En tur i biografen

Film skal ses i biografen, bare ikke når der er coronavirus. Men nu er pandemien under kontrol, og de dybe plyssæder er atter klar til at modtage afslappede bagdele, når en lang række biografer er tilbage med film. Debatten om, hvorvidt der overhovedet er film at se, bølger frem og tilbage, men flere biografer er dog klar med film på lærredet. I Grand Teatret kan man blandt andet opleve årets Oscar-vinder for bedste film, »Parasite«. Har du endnu ikke set den, så skynd dig. Berlingskes anmelder var også svært tilfreds med filmen, der fik seks stjerner. Er det en dansk film, der lokker, er der premiere på mafiadramaet »Kød & Blod« med Sidse Babett Knudsen i hovedrollen. Vil man en tur i biffen på Nørrebro, er Empire Bio også åben igen, her kan man blandt andet se #MeToo-filmen »Bombshell«, »Dark Waters« eller Quentin Tarantino-dokumentaren »QT8: The First Eight«. Nordisk Film Biografer åbner også igen, med en del af de samme film som de andre biografer. Er man til animerede film, kan man i Falkoner blandt andet opleve filmene »Spioner på missioner«, »Drømmebyggerne« og »Fremad«.

Filmen »Parasite« kan ses i biografen denne weekend. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camera Film.

Ud i det fri

Tag på Bakken
Det kan godt være, at du ikke må råbe og skrige i en vild forlystelse efter sundhedsmyndighedernes anbefalinger, men derfor kan man godt tage en tur på Bakken, der fredag efter en del forsinkelse er klar med den 438. sæson. Der er ingen Cirkusrevy med Ulf Pilgaard, men der er rig mulighed for at forlyste sig med tombola, skydetelt, Pjerrot eller en tur i Korsbæk.

Bakken
Dyrehavevej 62, Klampenborg
Åbent alle dage

Spil banko i bilen
Man kan diskutere, om et spil banko er decideret kulturel stimulering, men lige p.t., er flere vel fristet til at tage, hvad man kan få af anderledes events. Meyers har været her, der og alle vegne med coronatiltag og har lavet drive-in-bio, drive-in-yoga, drivhusrestauranter, og nu er de også klar med drive-in-banko i Nordhavn fredag 29. maj. Man sidder i bilen, får udleveret fem bankospil, og så er det ellers bare at håbe på »smør 40« og »Gamle Ole«. Det koster 175 kr. at deltage, og med i prisen er fem spil banko, fire frikadeller og en forfriskning. Dørene åbner kl. 16.30, og spillet starter kl. 17. Køb billetter her.

Dyt-båt-banko
Nordsøvej 11, Nordhavn
Fredag kl. 17

Phlake kan opleves på P-scenen i Københavns Lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Koncert med store navne og standup med Anden
Så længe forsamlingsforbuddet har et maksimum på ti er det svært at afholde koncerter. Men det er der råd for, og konceptet »Drive In – live« har i maj set dagens lys. Fem storbyer landet over får besøg af en række forskellige kunstnere. I København kan man i denne weekend opleve koncerter med Phlake, Lars Lilholt, Ude af kontrol og Malk De Koiijn. Alle koncerterne foregår på en P-plads i Københavns Lufthavn, og man lytter med fra sin bil. Er det komikken, der kalder, kan man lørdag opleve standup med Anden, der kigger forbi drive in-scenen med sit show »Anden bringer ud«, der byder på indhold fra Anders Matthesens seneste show. Læs meget mere om tidspunkter og billetpriser her.

Drive In - Live
P19, Kystvejen P19, Kastrup
Fredag og lørdag

Uden mad og drikke
Restauranterne genåbnede i sidste uge, og der er masser af god mad derude – som du ikke selv skal lave. Her kan du læse en guide til gode spisesteder. Den nok mest hypede burger p.t. får du i haven hos Noma. Berlingskes Søren Frank kvitterede med seks stjerner og kaldte den verdens bedste burger. Burgeren, der koster 150 kr. og 125 som takeaway, kan spise hele weekenden fra kl. 13, og man skal bare dukke op.

Noma
Refshalevej 96
Fredag-søndag kl. 13-19/21