Kirkerne må heller ikke forsamle mere end ti personer: Men der er én undtagelse

Danske kirker må i lighed med resten af Danmark ikke samle mere end ti personer ad gangen. Det er meldingen fra kirkeministeren. Men der er en undtagelse – det er begravelserne.

»Jeg beder om forståelse og opbakning fra folkekirken og alle andre trossamfund i Danmark og om, at retningslinjerne og ånden i regeringens forholdsregler efterleves. Jeg ved, at det gør ondt på mange, at troens huse må holde lukket for en tid,« siger kirkeminister Joy Mogensen om ændringerne for de danske trossamfund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Tirsdag aften tonede statsminister Mette Frederiksen (S) frem på skærmen og forbød forsamlinger med over ti personer – og det skal danskerne rette sig efter.

Det gælder også de danske kirker – i hvert fald når det drejer sig om konfirmationer, vielser og dåb. Disse kan udskydes, lyder det. Men det forholder sig anderledes med begravelser og bisættelser. Disse bliver nødt til at finde sted, og i særlige tilfælde kan der være flere deltagere end ti personer. Men det stiller krav til kirkernes størrelse.

Kirkeminister Joy Mogensen

»Jeg ved, at det gør ondt på mange, at troens huse må holde lukket for en tid.«


I en pressemeddelelse udsendt af Kirkeministeriet onsdag formiddag lyder det, at begravelser og bisættelser må have flere deltagende end ti personer, såfremt man overholder et krav om, at der maksimalt må være én person for hver fire kvadratmeter gulvareal i kirkens skib. I pressemeddelelsen lyder det således:

»Det betyder, at der maksimalt må være adgang for 50 personer, hvis kirkens skib har et areal på 200 kvm. Der skal samtidig tages højde for kirkens indretning, således at der kan holdes afstand,« lyder det i pressemeddelelsen fra Kirkeministeriet.

»Ekstraordinære tiltag i en ekstraordinær tid«

Med i pressemeddelelsen følger en udtalelse fra kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S), der beskriver, at »det er ekstraordinære tiltag i en ekstraordinær tid«.

»Jeg beder om forståelse og opbakning fra folkekirken og alle andre trossamfund i Danmark og om, at retningslinjerne og ånden i regeringens forholdsregler efterleves. Jeg ved, at det gør ondt på mange, at troens huse må holde lukket for en tid,« siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse:

»Men det er sådan, vi passer på hinanden nu. Folkekirken holder helt lukket, og jeg opfordrer alle andre trossamfund til at følge folkekirkens eksempel. Hvis man står i et tvivlstilfælde, så opfordrer jeg til, at man husker statsministerens ord: Hvis du er i tvivl, så lad være.«

Livestreaming af bisættelser

Dermed er det ændret gevaldigt på den måde, vi normalt holder begravelser i Danmark. Som direktør for brancheforeningen Danske Bedemænd, Ole Roed Jakobsen, formulerer det i Kristeligt Dagblad.

»Det mest triste i den her situation er, at det vil gå ud over de pårørendes ønsker til en god afsked,« siger han.

Virkeligheden i de danske kirker er en helt anden, end den plejer at være. På den baggrund er præster, provster og biskopper begyndt at overveje, om man kan afholde en værdig begravelsesceremoni på anden vis, end man plejer. Adskillige er nået frem til den konklusion, at ceremonierne kan livestreames, så flere kan overvære dem.

Det er budskabet fra sognepræst i Sct. Pauls Kirke i Aarhus Flemming Baatz Kristensen, der i Kristeligt Dagblad understreger vigtigheden af, at kirkerne tænker »kreativt i denne særlige situation«.

I Skive Kommune er en sådan løsning allerede ved at tage form. Alle stiftets provster og biskop Henrik Stubkjær har på et videomøde aftalt at give tilladelse til, at der kan livestreames fra begravelser og bisættelser for at sikre, at flere kan deltage i afskeden.

»Det er præsten, der tager stilling til, om det kan lade sig gøre, og vi vil fra provstiet og stiftet gerne hjælpe med at vejlede og komme med assistance i de tekniske løsninger og beder om forståelse for, at der kan være tekniske udfordringer, for teologer er ikke uddannet som fotografer, siger provst i Skive Betty Grønne Ahrenfeldt til Skive Folkeblad.

Hun understreger, at det er op til familien, om de ønsker en sådan løsning. Og hun fastslår, at livestreamingen skal ske i overensstemmelse med GDPR-reglerne, altså persondataforordningen – af samme årsag er det ikke tilladt at livestreame begravelsesfølget.