Finansens sidste gentleman

85 år lørdag. Tidligere ordførende bankdirektør Knud Sørensen var 47 år i Danske Bank.

Knud Sørensen – fra ydmyg bankelev i Fredericia i 1951 til landets mest magtfulde bankdirektør. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN JUHL

47 år i samme bank sætter sine spor. For Knud Sørensen blev det 47 år i Danske Bank. Det kunne for så vidt være oplægget til et filmmanuskript om den klejne Knud. Fra ydmyg bankelev til magtfuld bankdirektør. Lørdag 25. januar fylder han 85 år.

En ubekymret sjæl, der tilbage i de glade dage i Fredericia i 1951 ifølge eget udsagn egentlig kun havde piger og fodbold i hovedet, men så pludselig landede et job som bankelev i den lokale filial af Danske Bank. Det ændrede lidt på Knud Sørensens prioriteter i årene fremover.

Talentet for håndtering af kreditter og bankforståelse gjorde, at Knud Sørensen 1990 ramte sin karrieres højdepunkt, da han overtog jobbet som ordførende direktør for den nye storbank, Danske Bank.

Knud Sørensen var med til i bogstaveligste forstand med hammer og mejsel at hamre hul i muren fra Danske Bank i Holmens Kanal ind til konkurrenten Handelsbanken – og ind til det flotte Erichsens Palæ. Herefter satte Danske Bank sig på det hele.

I otte år frem til 1998 sad Knud Sørensen som topchef i Danske Bank og skulle her håndtere en række problemfyldte sager, fusioner og opgør – i tæt samarbejde med næstkommanderende Peter Straarup. Umiddelbart kunne Knud Sørensen ligne en klassisk finansbølle, med sit sorte tøj, de dramatiske sorte rande under øjnene og deraf øgenavnet »Sorte Knud«.

Og ja, måske Knud Sørensen brugte bøllemetoder på de indre linjer, men udadtil var han den flinke, nysgerrige og imødekommende bankdirektør – finansens sidste gentleman. Ingen tvivl om, at Danske Banks hvidvaskskandale gør ondt på Knud Sørensen.

Efter en imponerende karriere i Danske Bank var der bud efter Knud Sørensen i en række bestyrelser. Blandt andet i Mærsk, Højgaard, Lego, William Demant med flere. Og hertil især en post, som gav ham de første gråsprængte striber i det sorte hår.

Posten som formand for Det Berlingske Officin. Medier har altid været en af den nysgerrige Knud Sørensens helt store interesser. Hans formandstid indbefattede den konfliktfyldte tid omkring årtusindskiftet, da Berlingske og en af avisens hovedejere, skibsreder Mc-Kinney Møller på Esplanaden, i den grad kom på kant.

Så meget, at skibsrederen i vrede solgte sine Berlingske-aktier. Siden har ejerskabet af Berlingske været på udenlandske hænder.

De fleste af de mange tillidshverv er i dag lagt på hylden. Familiemennesket Knud Sørensen har således fået mere tid hjemme i Svanemøllen i København til fru Grethe, børn og børnebørn.