»Kampagnesporet« efter Super Tuesday: Joe Biden vågner op fra de døde

For en uge siden hang Joe Bidens kampagne i en tynd tråd, men hans livline kom i form af opbakning fra flere indflydelsesrige politikere. Nu har han overhalet Bernie Sanders indenom og taget føringen i ræset om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

David Trads og Mads Fuglede i Berlingskes konferencesal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

»Jeg havde troet, at det her (Super Tuesday) ville være en aften, hvor Bernie Sanders ville få et stort forspring, som Biden skulle bruge resten af kampagnen på at indhente,« siger Mads Fuglede i onsdagens live-udsendelse af »Kampagnesporet«.

Her mødte 110 USA-interesserede læsere op på Pilestræde for at høre programmets værter, Mads Fuglede og David Trads, vurdere resultaterne fra nattens »Super Tuesday« – en vigtig dag for Demokraternes præsidentkandidater med valg i 14 stater, heriblandt Californien og Texas med henholdsvis 415 og 228 delegerede.

Bernie Sanders var den kandidat, som ifølge meningsmålinger ikke skulle være til at standse. Men som resultaterne tikkede ind, blev det mere og mere tydeligt, at det var Joe Biden, der blev aftenens vinder.

Værterne vurderer, at det hele vendte for den tidligere vicepræsident fredag, da et af Det Demokratiske Partis højtstående medlemmer, Jim Clyburne, fra South Carolina, sluttede sig til Bidens kampagne. Det var med til at give ham en overbevisende sejr til primærvalget i selvsamme stat dagen efter. Senere droppede både Pete Buttigieg og Amy Klobuchar ud af ræset, og de gav efterfølgende deres opbakning til Biden.

Mads Fuglede tvivler dog fortsat på, at vælgerne er begejstrede for Biden.

»Man har ikke valgt Biden til, man har valgt den kandidat til, som, man tror, kan slå Donald Trump. Det, at man har valgt Joe Biden, er tilfældigheder,« siger Mads Fuglede.

Ifølge begge værter er Joe Biden den kandidat hos Demokraterne, der har bedst fat i Trumps kernevælgere – arbejderklassen.

Et dyrt tab for Bloomberg

Milliardær og tidligere borgmester i New York Michael Bloomberg har brugt fire milliarder kroner på sin kampagne i løbet af otte uger. Men nattens resultater viser, at han ikke har vundet en eneste stat, kun territoriet Amerikansk Samoa.

»Han har lovet, at han vil bruge sin formue på at slå Donald Trump,« siger Mads Fuglede. Begge værter gætter på, at hvis Bloomberg dropper ud, vil han støtte op om Bidens kampagne frem for Sanders’.

Det sidste ryk, som Joe Biden nu mangler, er offentlig opbakning fra tidligere præsident, Barack Obama. Hvis det lykkedes, er han så godt som sikret støtte fra de afroamerikanske vælgere i USA. Det er en vælgergruppe, som ingen kandidat hos Demokraterne kan vinde kandidaturet uden, vurderer Mads Fuglede og David Trads.