Tusindvis af mennesker står ved grænsen igen: Nu lukker Grækenland for alle asylansøgninger

Grækenland har truffet en beslutning om at lukke helt af for asylsansøgninger den næste måned. Det sker, mens tusindvis af flygtninge og migranter står på grænsen i håb om at komme ind.

 
Flygtninge og migranter i Tyrkiet strømmer mod grænsen til Grækenland. Forstå situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I denne måned bliver det umuligt at søge asyl i Grækenland. Landets asylsystem bliver nemlig lukket helt ned, mens tusindvis af migranter og flygtninge står på grænsen og beder om at blive lukket ind. Igen.

Sådan lød det fra den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, søndag, ifølge Politico. Han lovede i samme ombæring at skærpe sikkerhedsniveauet langs grænserne og bad om fuld støtte fra resten af EU.

»Grækenlands grænser er også Europas ydre grænser. Vi vil beskytte dem,« skrev premierministeren på Twitter søndag:

»Igen: Lad være med at forsøge at komme ulovligt ind i Grækenland. I vil blive sendt tilbage.«

Ifølge de græske myndigheder er knap 10.000 migranter blevet bremset ved den græske grænse til EU i løbet af de seneste 24 timer. 73 migranter var på samme tid blevet anholdt for at have bevæget sig ind i Grækenland ved at klippe huller i grænsehegnet.

Siden Tyrkiet i torsdags bekendtgjorde, at man ville »åbne porten« til EU, er store lejre på rekordtid skudt op langs grænsen til Grækenland.

Molotovcocktails og tåregas

Nogle migranter har kastet sten og molotovcocktails efter de græske grænsebetjente, som ikke har villet lukke dem ind i landet – og betjentene har til gengæld flere gange brugt tåregas mod migranterne, skriver BBC.

Samtidig er mindst 500 mennesker ankommet til de græske øer Lesbos, Samos og Chios, hvor der allerede er overfyldte flygtningelejre.

Ifølge de tyrkiske myndigheder er mere end 76.000 mennesker vandret over den tyrkiske grænse for at prøve at komme ind i Grækenland. Meget tyder dog på, at det tal kan være væsentligt lavere i virkeligheden, som Berlingske tidligere har skrevet.

Den aktuelle krise er affødt af en optrapning af konflikten i Syrien.

Tyrkiet kæmper dér mod Assad-styret i Idlib, den sidste oprørskontrollerede provins. Torsdag blev 33 tyrkiske soldater dræbt i et luftangreb. Assad-regimet har fået støtte af Rusland i konflikten, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har krævet, at EU og NATO støtter de tyrkiske tropper – foreløbigt uden held.

Fredag udtrykte NATO sin solidaritet med Tyrkiet, men undgik behændigt at diskutere det tyrkiske ønske om en »no-fly zone« over Idlib.

Lørdag bekræftede Erdogan så, at han havde åbnet grænserne mod EU. Tyrkiet huser omtrent 3,7 millioner syriske flygtninge og massevis af migranter fra andre lande såsom Afghanistan.

Hidtil har de tyrkiske myndigheder afholdt migranterne fra at søge mod EU. I 2016 indgik EU og Tyrkiet nemlig den såkaldte flygtningeaftale, der skulle holde flygtninge og migranter ude af EU – til gengæld for milliarder af euro.