Trump har modvilligt bremset salg af kampfly til Tyrkiet. Og det er alt sammen Obamas skyld, mener han

Både Republikanere og Demokrater undrer sig over, hvorfor Trump ikke har vedtaget sanktioner mod Tyrkiet, efter landet har købt et missilprogram fra Rusland.

USA har fjernet Nato-medlemmet Tyrkiet fra F-35-kampflyprogrammet. Det betyder også, at Trump har måttet bremse salg af 100 kampfly til landet - og det gør han modvilligt. Han kalder det for en unfair situation. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE FREY

Trump var ked af det. Tyrkiet var blevet tvunget ud i en umulig situation, da Erdogan besluttede sig for at indkøbe et russisk missilprogram - og nu er det samme sket for USA. For indkøbet af de russiske missiler tvinger amerikanerne til at stoppe salget af 100 F-35-fly til Tyrkiet.

Og det er alt sammen Barack Obamas skyld. Den daværende præsident nægtede nemlig at sælge amerikanske missiler til Tyrkiet. Det var i hvert fald cirka sådan, præsident Donald Trump udlagde situationen, da han tirsdag forklarede beslutningen om at smide Nato-medlemmet Tyrkiet ud af et F-35-kampflyprogram.

Men det er ikke rigtigt forstået, at Tyrkiet var tvunget til at købe russiske missiler, fordi USA afviste at sælge til landet. Faktisk forsøgte Obamas regering i årevis at sælge amerikanske missiler til Tyrkiet.

Og det er direkte imod loven, når Tyrkiet vælger at købe missiler fra Rusland, skriver CNN. Derfor undrer både Republikanere og Demokrater sig også over, at Donald Trump ikke har vedtaget sanktioner mod Tyrkiet.

USA har gentagne gange advaret Tyrkiet mod at købe det russiske missilsystem, som ikke er kompatibelt med Natos våbensystemer - og særligt altså F-35-programmet. USA frygter blandt andet, at Rusland vil få for meget insiderviden om flyets systemer, hvis man begynder at implementere de russiske S400-missiler i F-35-programmet.

Nu, hvor Tyrkiet er smidt ud af programmet, vil dele af produktionen af F-35-fly overgå fra tyrkiske til amerikanske fabrikker - og samtidig vil Tyrkiet ikke længere have lov til at indkøbe de 100 F-35-fly, som landet efter aftalen skulle have købt fra USA. Og det er den virkelige tragedie, mener Trump.

»Fordi de har et missilsystem, som er lavet i Rusland, er de nu blevet forbudt at købe over 100 fly,« lød det fra Trump, ifølge CNN, ved et kabinetmøde torsdag:

»Jeg vil mene, at Lockheed (som bygger F-35-fly, red.) ikke ligefrem er glade. Det er mange job. Og ærlig talt, så har jeg altid haft et godt forhold til Erdogan,« lød det fra præsidenten, da han modvilligt annoncerede, at han måtte bremse salget af F-35-fly til Tyrkiet.

Mens Republikanere og Demokrater - og sågar udenrigsminister Mike Pompeo og den nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton - alle taler for sanktioner mod Tyrkiet, er det tilsyneladende kun Trump, der står i vejen for dem.

»Præsidenten er tydeligvis den klare årsag til forsinkelsen« af sanktionerne, siger John Hannah, der er seniorrådgiver ved tænketanken Foundation for Defence of Democracies, til CNN.

Han mener, at Trump vægter sit forhold til Erdogan over sine forpligtelser i Nato, når han vælger ikke at indføre sanktioner.

Alene det, at Trump nu måtte bremse salget af 100 F-35-fly til Tyrkiet, var en beslutning, han havde truffet modvilligt, lød det tirsdag.

»Det er en meget svær situation, som de er i, og det er en meget svær situation, som vi nu er blevet placeret i, her i USA. Med det sagt så arbejder vi på det, og vi må se, hvad der sker. Men det er ikke rigtig fair,« sagde Trump tirsdag:

»Fordi han (Erdogan, red.) købte et russisk missil, er vi nu ikke tilladt at sælge fly for milliarder af dollar. Det er ikke en fair situation.«

USAs forhold til Tyrkiet har lidt et par knæk i de seneste år. Det skyldes blandt andet USAs tætte alliance med kurdiske oprørsgrupper i Syrien, og at USA har nægtet at udlevere Fethullah Gülen - den mand, som Tyrkiet beskylder for at stå bag det fejlslåede statskup i 2016.