Sverige lukker universiteter og gymnasier - skoler kan stå for tur

Selv om skolelukninger på grund af coronasmitte ikke sker lige nu, så gør regeringen sig klar, siger minister.

 
Få overblik over coronavirussen, som spreder sig verden over, i videoen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters, Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

For at modgå virussmitte anbefaler Sveriges regering, at alle gymnasier, universiteter og voksenuddannelser sender deres elever og studerende hjem for at blive fjernundervist.

Det skal gælde fra onsdag.

Det siger statsminister Stefan Löfven på et pressemøde.

Han forklarer, at der ikke er sat nogen tidsgrænse på, hvor længe gymnasierne og universiteterne skal holde lukket.

»Det, som meddeles nu, er ikke nogen ekstra skoleferie. I forventes at deltage i undervisningen hjemmefra,« lyder statsministerens formaning til gymnasielever og studerende.

Löfven tilføjer, at børnehaver og skoler kan blive de næste.

Sverige har reageret langsommere end Norge og Danmark, som allerede før weekenden besluttede, at skoler og højere uddannelser skulle suspenderes for at bremse stigningen i smitte med coronavirus.

Selv om det er sundhedsmyndighedernes vurdering i Sverige, at folkeskolerne ikke bør lukke, så forbereder regeringen sig på, at det kan blive nødvendigt, siger undervisningsminister Anna Ekstrand.

Af den grund er man i gang med at hasteforberede en lov, der tager højde for at lukke skolerne, siger hun.

Ifølge statsministeren må man først få styr på, hvilke regler - eller omsorgstiltag som det formuleres - der gælder for børn med forældre, der udfører arbejde, som er vitalt for samfundet.

Formanden i det svenske lærerforbund, Johanna Jaara Åstrand, siger, at det vil komme som en lettelse for skolerne. Ikke mindst i og omkring Stockholm.

»Hvor det næsten er begyndt at ligne det vilde vesten de seneste dage. Det er ikke godt, når alle begynder at handle på forskellige måder,« siger hun.

»Derfor har jeg krævet tydeligere besked fra regeringen på vegne af lærerne. Nu får vi det,« siger hun.

/ritzau/TT