Rigsretssag begyndte bedst for Trump: Demokraterne fik nej til at indkalde drømmevidnet

I rigsretssagen mod Donald Trump slipper Det Hvide Hus for at fremlægge e-mail, og stabschefen undgår at vidne. Demokraterne undrer sig over, at Republikanerne ikke ønsker at se belastende materiale.

 

Natten igennem er Demokraterne blevet nedstemt i Senatet den ene gang efter den anden.

På den første dag i rigsretssagen mod præsident Donald Trump skulle demokrater og republikanere debattere rammerne for det kommende forløb. Og det republikanske flertal var ikke begejstret for Demokraternes ideer eller »ændringsforslag« til processen.

Republikanerne ville således ikke stævne den forhenværende nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton eller den fungerende stabschef i Det Hvide Hus, Mick Mulvaney. De ville ikke stævne Mulvaneys assistent, Robert Blair. De ville ikke indkalde budgetdirektøren i Det Hvide Hus, Michael Duffey. De ville heller ikke kræve dokumenter og e-mail fra Det Hvide Hus, fra forsvarsministeriet eller fra udenrigsministeriet fremlagt.

Hvert eneste af Demokraternes 11 forslag er således onsdag morgen blevet nedstemt af samtlige 53 republikanere i det 100 mand store senat.

Nej til Bolton

Men det var især John Bolton, som Demokraterne håbede at kunne finde flertal til at indkalde. Demokraterne har længe forsøgt at få den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver til at vidne i deres indledende undersøgelser i Repræsentanternes Hus, men han har hidtil nægtet. For nyligt har han dog ændret mening og udtalt, at han gerne vil vidne i rigsretssagen i Senatet, hvis han bliver indkaldt.

Dét har det republikanske flertal imidlertid afvist – i hvert fald for nu.

Under den tidligere efterforskning i Repræsentanternes Hus er det kommet frem, at Bolton var oprørt over, hvordan Trumps stordonor og EU-ambassadør, Gordon Sondland, på vegne af præsidenten forsøgte at afpresse Ukraines regering til at efterforske den tidligere vicepræsident Joe Biden for korruption.

At de ville møde modstand, var Demokraterne forberedt på. De håbede dog, at de kunne overbevise fire republikanere om at stemme for, idet fire stemmer var alt, der skulle til for at opnå flertal.

Nyhedsbureauet Reuters beskriver udfaldet af rigsretssagens første dag som »et tidligt tegn på, at sagen vil fortsætte i en retning, der er fordelagtig for Donald Trump«.

Demokraterne beskyldte på førstedagen Republikanerne for en partisk adfærd og for at dække over præsidentens »kriminelle adfærd«.

»I burde ville se disse dokumenter,« lød det fra Demokraternes advokat, Adam Schiff, der også sidder i retsudvalget i Repræsentanternes Hus:

»I burde ville vide, hvad der står i disse private e-mail og SMS-beskeder,« sagde Adam Schiff ifølge den britiske avis The Guardian.

Led i valgkamp

Trump-regeringen ser dog ganske anderledes på sagen.

Herfra lyder anklagen, at Demokraterne anvender rigsretssagen som et led i den kommende præsidentvalgkamp. Demokraterne ønsker at fravriste Donald Trump magten – og de er ikke bange for at benytte rigsretssagen til det formål, mener Det Hvide Hus-advokaten Pat Cipollone ifølge The Guardian:

»De er her ikke for at tilrane sig ét valg. De er her for at tilrane sig to valg,« sagde Pat Cipollone i Senatet tirsdag og henviste her til valgresultatet i 2016 og til den kommende præsidentvalgkamp.

Det er ikke første gang, at Trump-regeringen fremfører den kritik af Demokraterne.

Selv om det republikanske flertal i Senatet nu i første omgang har afvist at indkalde nye vidner og beviser i rigsretssagen mod præsident Trump, betyder det ikke, at det er udelukket, at der kan komme nye personer i vidnestolen.

Ifølge The Washington Post skal der omtrent en uge inde i rigsretssagen på ny stemmes om, hvorvidt der skal indkaldes nye vidner i sagen.