Regeringsleder holdt 21 sekunder pause. Og svarede så på spørgsmålet om USA

Canadas premierminister, Justin Trudeau, satte tirsdag ord på urolighederne i USA, der er opstået, efter at en sort mand døde i politiets varetægt.

 
21 sekunders pause holdt premierministeren efter spørgsmål om urolighederne i USA. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det kan være svært at finde de rette ord til at udtrykke sig. Det var muligvis tilfældet for Canadas premierminister, Justin Trudeau, under et pressemøde tirsdag.

21 sekunders pause holdt premierministeren, hvilket fik en politisk kommentator fra mediet CTV News til at blandt andet at spekulere på, om teleprompteren mon var gået i stykker.

Spørgsmålet gik på de uroligheder i USA, der er opstået i kølvandet på en politibetjents brutale anholdelse af den 46-årige afroamerikaner George Floyd, der døde af iltmangel.

»Du har været tilbageholdende med at kommentere den amerikanske præsidents ord og handlinger, men vi ser nu Donald Trump indsætte militæret mod demonstranter, vi så demonstranter blive beskudt med tåregas i går for at bane vejen for en fotomulighed – jeg vil gerne spørge dig, hvad du synes om det. Og hvis du ikke ønsker at kommentere det, hvilket signal sender du så?« lød spørgsmålet fra en journalist.

Dertil svarede Trudeau:

»Vi ser alle i frygt, i bestyrtelse på, hvad der sker i USA. Det er en tid, hvor vi skal samle os, men det er også en tid til at lytte, og til at lære hvilke uretfærdigheder, der fortsætter på trods af fremgang gennem år og årtier,« lød de nøje udvalgte ord fra premierministeren.

Episoden, som har skabt vrede demonstrationer, drejer sig om en video, der viser anholdelsen af afroamerikaneren George Floyd.

George Floyd døde mandag den 25. maj, efter at den betjent, der anholdt ham, havde sit knæ placeret på hans nakke og hals i otte minutter og 46 sekunder ifølge en rekonstruktion lavet af The New York Times.

George Floyd blev anholdt under mistanke for at have købt en pakke cigaretter med en falsk 20-dollarseddel i en butik i byen Minneapolis, og fire politibetjente er efterfølgende blevet fyret og efterforskes.

Én betjent, Derek Chauvin, er sigtet for uagtsomt manddrab.

Demonstrationerne har spredt sig på tværs af landegrænser, og der er blevet demonstreret i Canada, Tyskland, Storbritannien, New Zealand og Australien. I Danmark deltog 2.000 søndag i en demonstration mod uretfærdighederne.

Justin Trudeau er som regeringsleder ikke ene om at mærke presset for at sætte ord på uretfærdighederne og urolighederne i USA.

Storbritanniens udenrigsminister, Dominic Raab, har kaldt optagelserne af politiets anholdelse af George Floyd for »foruroligende«, men har sagt, at det ikke er hans »job« at kommentere Donald Trumps reaktioner på protesterne.

USAs forsvarsministerium, Pentagon, har tirsdag rykket omkring 1.600 soldater fra den amerikanske hær til området omkring Washington D.C.

Det sker efter flere nætter med voldelige protester i den amerikanske forbundshovedstad, skriver Reuters.