Præsident indkalder Frederiksen til budgetslagsmål i EU

Forsinkelser i aftale om EU-budget skaber tvivl om EU-programmer, advarer EU-præsident Charles Michel.

Det er nødvendigt snarest at finde et kompromis om EU's næste langtidsbudget, og derfor inviteres EU's stats- og regeringschefer til et ekstraordinært topmøde 20. februar.

Det skriver EU-præsident Charles Michel i en invitation til EU-landenes ledere.

»Enhver forsinkelse vil medføre alvorlige praktiske og politiske problemer. Det vil skabe tvivl om videreførelsen af igangværende programmer og politikker. Det samme gælder nye programmer,« skriver Michel i sin invitation.

Budgetforhandlinger i EU er altid langvarige og vanskelige. Denne gang er det imidlertid ekstra svært, da Storbritannien forlader samarbejdet. Det efterlader et hul i budgettet.

»Men jeg er også overbevist om, at vi med sund fornuft og beslutsomhed kan lande en aftale til fordel for alle europæere,« skriver Michel.

Budgetperioden går fra 1. januar 2021 til 31. december 2027.

Danmark og en håndfuld andre medlemslande står stejlt på, at EU-budgettet ikke må overskride 1,00 procent af bruttonationalindkomsten.

Andre lande ønsker et markant større budget.

Danmark kræver desuden at få en rabat igen. Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt forhandlede en sådan i 2013. Et stort flertal af EU-lande er imod rabatter.

/ritzau/