Panikslagne italienere danner lange køer uden for landets supermarkeder – stik imod regeringens anbefalinger

Fra tirsdag er italienerne blevet bedt om at blive hjemme, mens landet lukkes ned frem til 3. april for at kæmpe imod coronavirussen, som har spredt sig dramatisk i Italien. Mandag aften stormede italienerne landets supermarkeder.

 

Ikke længe efter at de havde fået besked om, at hele landet bliver lukket ned frem til 3. april, stormede italienerne ud i landets døgnåbne supermarkeder. De skulle have forsyninger til den tid, der nu venter dem.

Men de panikslagne italienere lagde så meget pres på butikkerne, at de uforvarende skabte lange køer udenfor flere steder. Det fik regeringen til at mane til besindelse, skriver den italienske avis La Repubblica.

I Napoli begyndte køerne allerede at dannes, inden solen gik ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ciro De Luca/Reuters/Ritzau Scanpix.

Selv om de var troppet op for at hamstre medicin, sæbe og desinficerende gel, der skulle beskytte dem mod coronavirus, var italienerne nemlig pludselig samlet i store forsamlinger uden for landets supermarkeder i Napoli, Rom og Palermo. Og det er nøjagtigt den slags forsamlinger, regeringen advarer imod for at bremse spredningen af coronavirus.

Derfor anbefalede regeringen, at folk hellere går i supermarkedet en af de kommende dage.

Selv om landets teatre, biografer, fitnesscentre, diskoteker og barer nu lukkes ned indtil 3. april, holder supermarkederne nemlig stadig åbent – og italienerne må gerne købe ind, mens karantænen står på.

»Der er ingen grund til at skynde sig, for fødevarer skal nok blive importeret regelmæssigt,« lød det fra regeringen ifølge La Repubblica.

Der bor over 60 millioner mennesker i Italien, som nu lukkes ned, efter at regeringen beordrede det mandag aften.

Fra tirsdag morgen er større forsamlinger forbudt i hele landet. Folk bør kun gå ud for at tage på arbejde og i nødstilfælde, lød det fra Italiens premierminister, Giuseppe Conte, mandag aften. Selv bryllupper og begravelser er der nedlagt forbud mod. Og alle skoler og universiteter lukkes i samme ombæring ned. Også sportsbegivenheder rammes af forbuddet, og det betyder, at den bedste italienske fodboldrække, Serie A, er blevet suspenderet.

Artiklen fortsætter under grafikken

GRAFIK

»Der er ikke mere tid. Jeg vil tage ansvar med disse tiltag. Vores fremtid er i vores hænder,« lød det fra premierministeren mandag aften ifølge The Guardian.

Italien er det land i Europa, der er allerværst ramt af coronavirussen. Over 9.000 personer er blevet smittet, og 463 er døde. Nu truer virussen med at få alvorlige konsekvenser for landets sundhedsvæsen.

I Lombardiet, den nordlige region, som først blev sat i karantæne, er der nu så mange smittede, at hospitalerne er ved at løbe tør for sengepladser, skrev The Guardian mandag aften. Lombardiets intensivafdelinger er fyldt op, og syge patienter placeres i stedet på operationsstuer og hospitalsgange.

»Jeg er meget bekymret,« forklarede Massimo Galli, afdelingschef for det infektionsmedicinske afsnit på Sacco-hospitalet i Milan, til The Guardian mandag:

»Presset på hospitalerne i Lombardiet er enormt i disse dage. Jeg er meget, meget bekymret for, hvilken indflydelse virussen kan få på vores sundhedsvæsen.«