I dag lander Kinas præsident i Nordkorea for første gang i 14 år. Det kan få konsekvenser for Trump

Da Xi Jinping tidligere på ugen annoncerede sit besøg til Nordkorea, gik der ikke længe, inden Trump ringede ham op. Nu skal de to statsledere mødes ved G20-topmødet i Japan i næste uge.

Billedet her er taget i januar 2019, da Nordkoreas leder Kim Jong-un besøgte Kinas præsident, Xi Jinping, i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA VIA KNS

Det er en historisk tur, Kinas præsident, Xi Jinping, i dag tager på til Nordkorea.

Det er nemlig første gang i 14 år, at Kina aflægger Nordkorea et statsvisit. Og det er da heller ikke gået Donald Trumps næse forbi, at de to statsledere, som han i de seneste måneder selv har haft en del uenigheder med, nu pludselig skal mødes.

Da den kinesiske præsident annoncerede sit besøg til Nordkorea denne uge, gik der derfor heller ikke længe, inden Trump ringede præsident Xi Jinping op selv, skriver The New York Times.

»Jeg havde en meget god telefonsamtale med præsident Xi af Kina,« skrev Trump kort efter på Twitter:

»Vi skal have et forlænget møde i næste uge ved G20-topmødet i Japan.«

Mens Kina ligger i en hård handelskrig med USA, ramte Trumps fredsforhandlinger med Kim Jong-un en mur, da et møde mellem de to statsledere brød sammen i februar.

Bro mellem Nordkorea og USA

Kim Jong-un vil nemlig ikke nedruste sit atomvåbenprogram, før Trump lemper de sanktioner, som USA og FN opretholder mod regimet. For Trump gælder det samme bare med omvendt fortegn; han vil ikke lempe på sanktionerne, før Kim Jong-un nedruster.

Og det kan nu vise sig at falde ud til Xi Jinpings fordel. For mens Trump har annonceret hårde importafgifter på kinesiske varer, kan Kina måske bruge sin indflydelse i Nordkorea til at undgå dem.

I Nordkoreas statsejede avis Rodong Sinmun har Xi Jinping hentydet til, at han under sit besøg i Nordkorea vil forsøge at bygge bro mellem Kim Jong-un og Trump. Og hvis han kan det, har han måske bedre kort på hånden, når han i næste uge selv sætter sig til forhandlingsbordet med Trump i Japan, skriver The Guardian.

I interviewet kalder Xi Jinping venskabet til Nordkorea for »uerstatteligt,« og han har tænkt sig at fremlægge en stor plan for permanent stabilitet i det østlige Asien. Han tilføjer i øvrigt, at Kina vil indtage en aktiv rolle i at »styrke kommunikationen og koordineringen mellem Nordkorea og andre relevante parter« i atomforhandlingerne.

Kim Jong-un har fire gange været i Beijing siden marts i fjor og har to gange mødtes med Trump. Han har også mødtes med den sydkoreanske præsident Moon Jae-in tre gange, og i april rejste han til Moskva, hvor han mødtes med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

USAs repræsentant for Nordkorea, Stephen Biegun, fastholder, at man på amerikansk side er klar til at genoptage forhandlingerne med Nordkorea:

»Døren står på vid gab for forhandlinger, og vi forventer og håber, at vi inden for en ikke for fjern fremtid vil blive engageret i den her proces igen,« forklarede han i sidste uge på en konference i Washington D.C. ifølge The Guardian.

Han kommenterede også Xi Jinpings tur til Nordkorea:

»Kina gør ikke det her som en tjeneste for USA,« forklarede han:

»Det er Kinas nationale interesser, og i det her tilfælde flugter Kinas nationale interesser med USAs.«