Ambassadør Peter Dyvig er død, 85 år

Nekrolog. Gennem en lang karriere nåede han en række diplomatiske topposter.

Peter P. Dyvig, tidl. ambassadør. Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Med 40 år i udenrigstjenesten nåede Peter P. Dyvig en omfattende diplomatisk karriere. Senere kom titlen af kammerherre til, og han lagde navn til et udvalg om dansk sikkerhedspolitik.

Som ambassadør sad han på tunge poster i Paris, London og Washington, og i den franske hovedstad havde han sidst i 1990erne en ung »elev« ved navn kronprins Frederik.

Vejen til diplomatiet gik fra hjemstavnen på Als i en landmandsfamilie via en cand.jur.-eksamen fra Københavns Universitet 1959. Samme år blev han ansat som sekretær ved Udenrigsministeriet og fik et legat til videre studier i USA. Den dygtige jurist gled op gennem hierarkiet og nåede gennem forskellige diplomatiske poster til tops som departementchef, hvorefter han fortsatte som ambassadør til sin pensionering.

I 1980erne lagde han navn til et udvalg, der skulle analysere Danmarks sikkerhedspolitiske situation, og han bestred flere tillidsposter, bl.a. som formand for Det Danske Hus i Paris og formand for bestyrelsen for British Import Union.

2000-2009 var han medlem af bestyrelsen for virksomheden Terma A/S, og han var en periode formand for Huset Mandag Morgen.

Kammerherre

I hele sin diplomatisk karriere undgik Peter Dyvig at anskaffe den traditionelle røde, guldtressede ambassadøruniform. I stedet benyttede han sig af kjole og hvidt.

Men da Dronningen udnævnte ham til kammerherre, var der ingen vej udenom. Han måtte til en uniformskrædder og bestille hele udstyret inklusive sovesekande-hat og sabel.

Efter pensioneringen var Peter Dyvig bl.a. gæsteunderviser ved Københavns og Aarhus Universitet. Han efterlader hustruen Karen.