Udsat udledning af kloakvand er nu permanent aflyst

Overborgmester Frank Jensen har blandet sig i den først planlagte og siden udskudte udledning af 290.000 kubikmeter kloakvand i Øresund, mens en hovedkloakledning gøres klar til nybyggeri oven på den.

Planen om at udlede 290.000 kubikmeter urenset spildevand i forbindelse med nybyggeri på Østerbro i København har mødt massiv kritik. Billedet er fra en demonstration på Skovshoved Havn, inden det blev besluttet af aflyse udledningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janus Engel Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det kom tilsyneladende som et chok, da de to forsyningsselskaber Hofor og Novafos fik tilladelse til at udlede 290.000 kubikmeter kloakvand i Øresund. Svenskere, biologer, naturentusiaster og badegæster blev rasende.

De samme folkevalgte politikere, der hvert år godkender spildevandsplaner, kunne pludselig ikke forstå, hvad de kommunale forvaltninger havde gang i, og først fik bygge- og teknikborgmester Ninna Hedager Olsen (EL) udskudt udledningen to gange, og nu kommer den afgørende og afsluttende melding fra selveste overborgmester Frank Jensen (S).

»Det er fuldt forståeligt, at der har været voldsom modstand mod den planlagte udledning af spildevand i Øresund. Vi er kendt over hele verden for vores rene badevand i København, som vi elsker og er så stolte af. Det skal vi kæmpe videre for. Derfor er jeg også glad for at kunne sige, at vi nu har aftalt med HOFOR, at den planlagte udledning af spildevand, som kun er mekanisk renset, er aflyst,« skriver overborgmesteren på Facebook.

Hvad der nu skal ske, står der ikke noget om på Frank Jensens Facebook-side.

Den planlagte – og nu aflyste – udledning af kloakvand var ikke en spontan idé men et led i byudviklingen i Nordhavn. Som led i byudviklingsprojektet Svanemølleholmen i Københavns Nordhavn skal AP Pension og Nykredit efter planen bygge nye domiciler, og nybyggeriet kommer til at ligge oven på spildevandsledningen Lynetteledningen, som leder københavnernes toilet-, bade- og køkkenspildevand fra nord mod rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen.

Lynetteledningen er en slags hovedpulsåre for kloakvand, og da den blev bygget i 1978, havde ingen forestillet sig, at nogen ville bygge oven på den. Derfor skal den styrkes,hvis der skal bygges oven på den, og mens det arbejde står på, kan hovedstadens forsyningsselskaber Hofor og Novafos ikke komme af med kloakvand. De havde derfor søgt og fået tilladelse til at lede det ud i Øresund.

Men det kommer altså ikke til at ske.

Løsning ikke fundet endnu

Hofor har udsendt en pressemeddelelse, som antyder, at problemet ikke er løst.

»Vi er i fuld gang med at undersøge tre forskellige typer af alternativer – rensning af spildevandet lokalt, transport af spildevandet samt konstruktionsmæssige løsninger for at sikre den eksisterende ledning. Det er mit håb, at vi helt kan undgå at lede spildevand, der kun er mekanisk renset, ud i Øresund, og det er min forventning, at en af disse løsninger kan gennemføres i andet halvår,« siger Hofors administrerende direktør, Lars Therkildsen, i pressemeddelelsen.

»Vi vil nu, i tæt samarbejde med Københavns Kommune og AP Pension, undersøge muligheden for at undgå udledning af mekanisk renset spildevand. Vi er allerede i dialog med bygherren, AP Pension, som bidrager aktivt til at undersøge mulighederne for en konstruktionsmæssig løsning, hvor byggeriet ændres, så spildevandsledningen ikke skal graves fri,« siger Lars Therkildsen.

På Facebook henviser overborgmester Frank Jensen til Københavns internationalt berømte badevand, hvilket er en konsekvens af målrettet politisk arbejde. Både vandets kvalitet og berømmelse.

I 2010 sejlede arkitektfirmaet BIG en million liter københavnsk havnevand til World Expo i Shanghai, hvor det blev udstillet i en kæmpe gennemsigtig pool sammen med den lille havfrue midt i en pavilion med ramper, som kunne forceres med bycykler.