Tallene lyver ikke: Hovedstaden er et massivt corona-hotspot

Mere end halvdelen af alle, der er testet positiv for covid-19 i Danmark, bor i Region Hovedstaden. Samme tendens ser man i andre storbyer verden over, siger ekspert.

 
Danmark er ramt af coronavirus. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

Coronavirussen og covid-19 har et godt greb i Region Hovedstaden. I alt er 10.667 danskere testet positive for covid-19, og 6.002 af dem bor i Region Hovedstaden. Af de, der er testet positive, bor 2.662 i København.

Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

Langt de fleste indlagte patienter med covid-19 er indlagt på sygehuse i hovedstaden. I alt 98 personer er lige nu indlagt på et af hovedstadens sygehuse, og heraf ligger 20 personer på intensiv.

De seneste syv døgn er det Glostrup Kommune, der bonner ud på listen over den kommune, hvor flest er blevet smittet i Region Hovedstaden. Her viser tallene, at der er 50+ personer per 100.000 indbyggere, der er testet positive for covid-19 de seneste syv døgn. I alt er 1.882 testet i kommunen og 149 er testet positive.

I en tidligere version af denne artikel oplystes det, at der var tale om 50+ personer, der var blevet smittet, men der er altså blot tale om 50+ personer per 100.000 indbyggere.

Sammenligner man med et af de mindst udsatte områder, så ligger Region Nordjylland helt i bund med kun otte indlagte og fire på intensiv. I alt har Region Nordjylland kun haft 423 registrerede tilfælde af covid-19.

Københavns Kommune topper fortsat listen med flest antal bekræftede tilfælde af covid-19. I alt er 2.131 testet positive, og 44.523 er i alt blevet testet.

At Region Hovedstaden er hårdest ramt, undrer ikke tidligere direktør i Statens Serum Institut (SSI) Nils Strandberg Pedersen.

»Hovedstadsområdet har været ramt hårdt fra starten, og det startede i den nordlige del af københavn og bredte sig til Vestegnen, og det er der, forekomsten er højest. Men det er ikke unormalt. Halvdelen af alt aktivitet og sygdom har været i København,« siger han.

Nils Strandberg Pedersen understreger, at det på ingen måde er usædvanligt, at det er storbyer, der rammes hårdest. I tyndt befolkede områder er smittespredningen ikke nær så stor.

»Vi ser det samme i andre storbyer, eksempelvis London og Stockholm. Det er i storbyerne, du har den største befolkningskoncentration,« siger han.

Han mener, at grunden til, at der lige nu ses flest tilfælde i hovedstadens vestegnskommuner som eksempelvis Ishøj og Glostrup, kan være en større andel af socialt udsatte.

»Kigger man på Vestegnen, kommer man ud i områder, hvor der er dårligere boligforhold og flere socialt udsatte, og der er en højere andel af indvandrere, der også er overrepræsenterede i statistikken. Indvandrere udgør ni procent af befolkningen, men 18 procent af tilfældene. Det er det samme, vi ser i andre lande,« siger han.

Han peger dog samtidig på, at Danmark er inde i »en god gænge«.

»Der er mange områder, der ikke har haft tilfælde den seneste uges tid, men vi halter efter i Københavnsområdet, men det vil nok også dampe af der,« siger han.