Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Trine Bramsen har set for meget Independence Day og Mars Attacks

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Trine og rumvæsnerne

Eva Selsing

Nogen har set for meget Independence Day og Mars Attacks. Og med »nogen« mener vi forsvars- og ekstraterrestialminister, T. Bramsen. Ministeren gik forleden ud med en overraskende melding: Danmark skal opruste vores »rumforsvar«. Eller, som det hedder i Trines Hollywood-jargon: »space defense«. Godt nok er sigtet med den nye satsning ikke at fange rumvæsner, men hackere på jorden, prioriteringen er ikke desto mindre morsom.

Et lille land, der ikke engang kan finde ud af at reservere de to pct. af BNP til forsvarsbudgettet, som NATO kræver, kan tilsyneladende alligevel godt oppe sig, når det kommer til computernørder. Det er lige før, det havde været sejere, hvis Trine satte forsvaret til at jage aliens.

Gandhi ud af Alternativet

Jarl Cordua

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Alternativet så sig i 2015 som alternativet til de etablerede partiers fnidder-fnadder, magtkampe, dolke i ryggen og bagtalen af hinanden. Næh, når Uffe Elbæk sad i Statsministeriet, ville alle magtkampene på Christiansborg i stedet ende med én stor fælleskrammer, får og ulve græsse ved siden af hinanden og empati-kontoen endelig komme i plus. Men ak! Efter fem år løb Elbæk tør for varm luft, og det blev nødvendigt med en ny ballonskipper, der kunne blæse nyt liv i det efterhånden betænkeligt lavtflyvende varmluftsprojekt.

Imidlertid kniber det for Alternativet at drive parti ud fra et håb om, at alle opfører sig som Mahatma Gandhi. Allerede før, Josephine Fock blev valgt som ny partileder, stod de interne kritikere i kø med hård personkritik: Hun er for hård, skaber konflikt og stress, uinteresseret i at lytte og forstå, kan ikke håndtere uenighed, overfuser andre.

Groft sagt nikker anerkendende. Alternativet har udviklet sig til et normalt parti.

Totalitære tilbøjeligheder

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Gymnasieelev Katrine Fischer skrev et kritisk indlæg i Berlingske, hvori hun beklagede sig over, at mange studerende på Lyngby Handelsgymnasium var dovne og sløve. Det kræver mod at gøre den slags. Man skulle tro, at et ordentligt gymnasium sagde tak herfor og forsøgte at forbedre undervisningen.

Sådan gik det ikke. Katrine Fischer har i stedet fået en skriftlig advarsel fra rektor Pernille Bogø Bach. Heri advarer hun Katrine Fischer om at skrive mere om hendes medstuderendes arbejdsmoral. Jamen dog. Bruger du din ytringsfrihed, får du en advarsel. Kommer du med berettiget kritik, kommer vi efter dig. For her kvæler vi al kritik i fødslen, som handler om gymnasiet. Sådan tænker totalitære mennesker. Sådan tænker rektor på Lyngby Handelsgymnasium tilsyneladende.

Groft sagt anbefaler Pernille Bogø Bach at tage en studietur til Pyongyang.