Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: På få uger genopstod EF af asken

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

EU er blevet EF

Peter Nedergaard

Europæisk integration fremstilles ofte som en person på en cykel. Hvis ikke det går fremad, vælter den. Den nuværende situation har imidlertid modbevist cykelteorien. EU kan sagtens »cykle« baglæns.

For eksempel har et stort antal EU-lande nu indført, at personer fra andre EU-lande kan afvises ved grænsen, med mindre de har en virkelig god grund til at rejse ind. Derimod kan varer stadig passere frit over landegrænserne i EU.

Vupti! Men et snuptag er EU omdannet til det EF, som fandtes, indtil Maastrichttraktaten indførte Den europæiske Union i 1990erne. Det europæiske fællesskab er genopstået af asken – eller rettere sagt: coronavirussen.

Den stærke stat

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

»Hvorfor gør de det anderledes i Storbritannien. Hvor griber staten ikke ind og regulerer folks adfærd?« spørger journalisten. Kim Bildsøe Lassen lægger hovedet på skrå og tænker sig om. Han forsøger at sige noget om, at »briterne« har et andet forhold til staten end europæerne (det ord bruger han ikke).

Der generaliserede han nu lige groft nok. Der er forskel på briter og englændere. Sandheden er og var den, at englænderne aldrig har troet eller stolet på den stærke stat, men på »self help«. Det sagde den berømte engelske historiker Ernest Barker i sin tid, og det lærte vi i skolen. Det passer såmænd endnu. Det er der evidens for. Hør på Boris Johnson.