Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Et menneskeligt nulpunkt for et civiliseret land

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nulpunkt

Eva Selsing

Og så var der dem, der udnyttede coronavirussen til at franarre svage borgeres penge. Tre steder i Nordsjælland på blot en enkelt dag fik politiet henvendelser om mennesker, der havde narret sig adgang til ældres boliger ved at sige, at de kom fra hospital eller hjemmepleje og skulle instruere i korrekt brug af håndsprit. To af ofrene, kvinder på henholdsvis 86 og 80, fik stjålet kontantbeløb og pengeskab – den sidste, en mand på 80, nåede at reagere inden tyven tog noget.

I de to første tilfælde var gerningsmændene af udenlandsk udseende – den tredje var en kvinde, som beskrives som »dansktalende, med brune øjne«. Hvad det så vil sige.

Uanset hvad må det være en slags menneskeligt nulpunkt for et civiliseret land. Heldigvis for gerningsmændene og -kvinderne får den slags sager ikke så megen opmærksomhed. De velbehagelige har jo vigtigere ting for, såsom at tale om vejret og nøje overvåge, om børnene på Sjælsmark får nok broccoli.

Hvorfor har Polanskis film ikke fået premiere?

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Roman Polanskis film fra 2019 »An Officer and a Spy« har fået priser og flotte anmeldelser. Den handler om den jødiske officer Alfred Dreyfus, der i 1890erne uretfærdigt blev anklaget for at være tysk spion og sendt til Djævleøen. Han var ganske uskyldig, og sagen blev Europas store skandalesag.

På trods af priserne og anmeldelserne har der været ballade om filmen. Flere gange er kvinder udvandret fra ceremonier, når Polanski skulle have fået prisen, og den 88-årige Polanski har sagt, at han frygter for »en offentlig lynching«.

Behandlingen skyldes, at han har tilstået i 1977 at have haft sex med en 13-årig pige, og at han derefter flygtede fra USA til Europa for at undgå straf. Mange store kunstnere har begået seksuelle overgreb. Tænk blot på Lucien Freud eller Picasso. Skal vi ikke kunne se et stort filmværk, selv om instruktøren har begået et seksuelt overgreb?

Mysteriet er, at Polanskis film endnu ikke har haft premiere i Danmark. Hvorfor ikke? Er det måske fordi filmimportører og biografejere er en samling bangebukse og ikke tør vise filmen af frygt for #MeeToo-bevægelsen?