Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Er regeringen foran Sundhedsstyrelsen i coronabekæmpelsen?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

På bagkant

Peter Nedergaard

Sundhedsstyrelsen har ikke altid haft en heldig hånd i rådgivningen af regeringen angående bekæmpelsen af covid-19. Så sent som 30. januar i år lød vurderingen, at man var »på forkant med situationen«.

»Vi vurderer fortsat, at faren for, at en smittet person kommer til Danmark, er lav. Men skulle det alligevel ske, er sundhedsvæsenet informeret om sygdommen, og hvorledes den skal håndteres,« sagde direktør Søren Brostrøm dengang.

Man forstår måske godt, at regeringen greb lukning af grænsen på den baggrund, selv om Sundhedsstyrelsen ikke direkte anbefalede det. Senere har en lang række lande ligefrem fulgt i Danmarks fodspor. Noget kunne tyde på, at det er regeringen, som er mest på forkant i denne sag.

Coronaofre i medierne

Jarl Cordua

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mens verden kæmper for at holde coronavirus stangen, er noget stadig ved det gamle. Især hos Trumps tilhængere på den skøreste amerikanske højrefløj, blandt dem Fox News-nyhedsoplæseren Trish Regan, der i sin tid sammenlignede den »rådne«, danske stat med Venezuela.

Nu er hun blevet pillet af skærmen efter at have anklaget Demokraterne for at bruge coronavirus-pandemien til at ødelægge præsidenten. Måske havde Regan fået åndelig vejledning fra en af de evangeliske kristnes kommentatorer og vigtige Trump-støtter, advokaten Jerry Fallwell jr., som også ser coronavirussen som Demokraternes seneste forsøg på at komme af med Trump, nu hvor det jo ikke lykkedes at afsætte ham med kongressens hjælp.

Fallwell bagatelliserer corona til omtrent at være lige så farlig som almindelig influenza, hvorfor der ingen grund er til opstandelse, selvom virus nok er noget, Nordkorea har udviklet sammen med Kina. Groft sagt konstaterer, at coronavirus også formår at trække bukserne ned på konspirationsteoretikere.