Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Bare vælgerne nu ikke misforstår Thulesen Dahl igen

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det misforståede parti

Jarl Cordua

Vælgerne gav ved seneste folketingsvalg Dansk Folkeparti en historisk syngende lussing, som stadig burde kunne holde de hule kinder varme hos partiformanden. I det sektprægede DF er katastrofevalgnederlag dog ikke nok til, at Thulesen Dahl finder udgangen. Det kræver nok en undergang.

I stedet måtte formanden tage på en ydmygende turné i baglandet, hvor konklusionen blev, at vælgerne var rendt deres vej, fordi DF fedtspillede om at gå i regering og på grund af det tætte samarbejde med S. Ikke fordi DF havde været utilfredse. Tværtimod. Samarbejdet havde været strålende, men beklageligvis havde vælgerne »taget det ned« på en måde, så de var gået udenom Liste O.

DF blev skåret ned til Fremskridtsparti-størrelse, hvorfor mulig regeringsdeltagelse ikke længere er relevant. Heldigvis består det gode samarbejde med S fortsat, hvor DF netop har indgået en boligaftale med regeringen – udenom den øvrige del af blå blok. Groft sagt håber for Thulesen Dahl, at vælgerne nu ikke igen misforstår DF.

Overskridelse

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Og så var der den om restaurant NOMA, der serverede en klam ret med andehjerne i et andehoved, som skulle spises med en knogleske fra den døde and selv. Mumsi, og så fik man én på identiteten som gastronomisk trés raffi (det er nemmere end at læse bøger).

Men det er faldet en italiensk stjernekok for brystet, og han har skrevet et brev til søgthedens kulinariske virtuos, feinschmeckernes fedtede fyrste, René Redzepi. I brevet beklager hr. Pietro Lehmann sig over Redzepis manglende respekt for dyret og naturen, jævnfør den gyserfilmsagtige anretning, og efterlyser ’etik og moral.’

Men det har Lehmann helt misforstået. Faktisk går han netop Redzepi og co.s ærinde, som handler om overskridelse. Overskridelse er målet, og forargelsen er bekræftelsen af, at det er nået. Mon ikke NOMA-folket har fået endnu mere blod på tanden nu? Hvad bliver det næste? Menneskekød? Det ville jo være godt for klimaet og tilfredsstille den vulgæres grænsesøgning. Vi tror på det.