Vintesten: Her er tre gode bud på fattigmandsbourgogne

Pinot noir-baseret wannabebourgogne kan være løsningen, hvis ikke man er parat til at betale en plovmand for en flaske vin.

Bourgogne er som bekendt blevet møgdyrt, og man slipper i dag let 500 kroner for en flaske kommunevin fra Côte de Nuits, hvorfra de bedste røde kommer. Er man ikke parat til sådan en udskrivning, kan man eventuelt gå efter en af de endnu ikke etablerede producenter fra en af udkantskommunerne.

Marsannay, som ligger nord for Gevrey, er en af disse vinøse underhunde. Marsannay har sjældent den samme dybde og kraft som Gevrey, som den tit er en lightudgave af, men den er ofte et godt køb. Ganske som det er tilfældet med denne uges marsannay fra Derey Freres, som er en producent, jeg ikke husker at have stiftet bekendtskab med, på trods af at jeg har skrevet en bog om Bourgogne. 

Skal det være endnu billigere, er man nødt til at gå efter en wannabebourgogne, altså en vin baseret på pinot noir-druen fra et andet distrikt. Denne uge har vi to bud i wannabekategorien, Les Jamelles fra Languedoc og Formation fra Californien. De er begge et stykke fra at besidde den dybde og finesse, man finder i stor bourgogne, men er man opsat på at drikke tålelig pinot til priser på henholdsvis 65 og 70 kr., er det udmærkede bud.       

Pinot Noir, Les Jamelles

Languedoc, Frankrig 2018

★★★☆☆☆

Feminin sag trods den sydfranske proveniens. En fattigmandsbourgogne med kirsebær, lakrids og blød finish til en fin pris.    

Føtex

2 fl. for 129 kr.

Pinot Noir, Formation

Monterrey, Californien 2016

★★★☆☆☆

Mere wannabebourgogne. Lys i glasset, åben næse, der godt kan genkendes som pinot noir. 

Philipson Wine

70 kr. v. 12 fl.

Valpolicella Ripasso

Veneto, Italien 2017

★★☆☆☆☆

Ret tæt og mørk frugt. Giver meget lidt fra sig, hvad angår både duft og smag. Relativt fast mund med nogen syre.

Lidl

65 kr.

Barbera d’Alba Peiragal, Marchesi di Barolo

Piemonte, Italien 2016

★★★★☆☆

Traditionelt barberaudtryk med let blommet kirsebærfrugt, som leder tankerne i retning af risalamande! Rimeligt frisk og læskende trods alkoholindhold på 14,5 procent.

H.J. Hansen/Vinspecialisten

179 kr. v. 2 fl.

Pomerol, Benjamin de Beauregard

Bordeaux, Frankrig 2014   

★★★★☆☆

Anden vin til Château Beauregard i Pomerol. Ret lys i glasset med lys hindbærfrugt og fadpræg i form af kokosnoter. Frisk og relativt let mund, hvilket er typisk for årgangen.

Carl Vin & Wine

169 kr.

Pessac-Léognan, Château Mirebeau

Bordeaux, Frankrig 2014  

★★★★★☆

Helt anderledes mørk og kraftfuld sag med klare Graves-træk i form af jord, tobak og mineraler. Forbavsende mørk og moden i frugten for 2014, pakket med dyb og saftig blåbærfrugt. Rustik sag, som sikkert har en del år i sig endnu.  

Bichel Vine

199 kr.

Marsannay »Les Champs Perdrix«, Derey Freres

Bourgogne, Frankrig 2017

★★★★☆☆

Udmærket mørk pinottone med fuldmoden rødgrød på skovbær og lakrids. Rund, saftig, men også lidt kort mund. Pæn lille bourgogne til prisen. Fire en halv stjerne. 

The Wine Company

225 kr.

Eneo, Montepeloso

Toscana, Italien 2015

★★★★☆☆

Voldsomt moden, næsten jammy toscaner fra kysten med magtfuld mørk frugt, inklusive sort oliven, jod og metal. Markant tyngde i munden (15 procent). 

Brdr. D's Vinhandel

300 kr. v. 6 fl.