Ugens vintest: Vinderen indhyller tungen i et crescendo af nervøs velour

Så er vi kommet ind i en uge med et lille krydsermissil fra Bodega Chacra, Argentinas måske bedste pinot noir-producent. Bag Chacra står Piero Rocchetta, der er barnebarn til skaberen af en af Toscanas mest berømte vine.

Pieros passion for pinot førte ham ad omveje til Patagonien, hvor han blandt andet fandt nogle marker med upodede pinot noir-vinstokke fra 1932 og 1955. Fælles for alle Bodegaens vine er, at de er umådeligt godt lavet, og faktisk var den danske wine maker Hans Vinding-Diers med til at fremstille deres vine i en lang årrække.

Da jeg sidst fik en flaske Chacra, var det deres usvovlede pinot, Sin Azufre, som med sin eventyrlige lækkerhedsfaktor nærmest blæste mig omkuld. I denne omgang er det så Cincuena y Cinco, der, som navnet antyder, er lavet på druer fra vinstokke plantet i 1955. Her har vi en sulfiteret udgave, hvor svovlen på nuværende tidspunkt skjuler lidt af den umiddelbare råfrugt og charme.

Ikke desto mindre fornemmes en enorm dybde, der efter lidt tid i glasset åbner op for indslag af røde bolsjer i pulverform chunket op med en kanonade af fortættet kirsebærdamp og læbepomade med mandel. Smagen er kølig med ultrablød struktur, og tungen nærmest indhylles i et crescendo af nervøs velour. Nu kan det godt være, at Cincuenta y Cinco ikke har samme sexappeal som Sin Azufre, men den vil formentlig udvikle sig bedre på flaske og folde sig endnu flottere ud om et par år.

Testens bedste køb er også fra Argentina, nemlig Bodega Salentein i Uco Valley. Dalen blev tidligere anset for at være et isoleret og svært opdyrkeligt område. I dag er det et af de mest ombejlede vinområder. Blandt andet på grund af de højt beliggende marker mellem 900 og 1.600 meter over havets overflade, hvilket er de højeste i Mendoza. Udenlandske investorer som franske Lurton, Clos de Los Siete og hollandske Salentein har sprøjtet millioner af kroner i Uco Valley. Sidstnævnte er først og fremmest kendt for en række gode køb, og deres malbec fra testen er et af dem. Vi lander på tre og en halv stjerne suppleret med Madsens amorspil opad for den gode sammenhæng mellem pris og kvalitet. Bravo Salentein!

0-99 kroner

Portal do Minho, Caves do Monte-Vinhos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Portal do Minho, Caves do Monte-Vinhos

Vinho Verde, Portugal 2018
★★☆☆☆☆

Honningmelon og lidt koldgæret fersken i næsen. Faktisk ganske rar, behagelig og frugtig i munden uden den store sofistikation, hvilket man vel heller ikke forventer sig i det prisniveau. Men nydelig, vellavet og god til prisen.

Lidl
Pris: 45 kr.

Grans Moments Brut, Cofama Vins i CavesDignitat, Cofama Vins i Caves. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Grans Moments Brut, Cofama Vins i CavesDignitat, Cofama Vins i Caves

Sant Sadurni d'Anoia, Spanien Uden årgang
★★☆☆☆☆

En smule græsgrøn med en kant af stikkelsbær og æble. Enkel i stil om end en anelse anonym i sit udtryk og uden det store bid. Sikkert en cava, der vil please de fleste.

Brdr. D's Vinhandel
Pris: 79,95 kr. v. 6 flasker

Barrel Selection Malbec, Bodega Salentein. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Barrel Selection Malbec, Bodega Salentein

Valle de Uco, Argentina 2017
★★★☆☆☆

Masser af brombær, solbær, lidt grønne grene, peber og lakridskonfekt i både duft og smag. Medium dybde og koncentration. Tre og en halv stjerne suppleret med Madsens amorspil opad for den gode sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Føtex
Pris: 69 kr.

100-200 kroner

Cremant d´Alsace Brut, Gustave Lorentz. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Cremant d'Alsace Brut, Gustave Lorentz

Alsace, Frankrig Uden Årgang
★★★★☆☆

Rigtigt flot næse med indspark af citrus, grønne æbler og en snert af kridt på toppen. Rank, ikke for sød og dejligt struktureret i munden med lækker friskhed og renhed. God til prisen.

Supervin
Pris: 109,95 kr.

Flohnheim Riesling Trocken, Weingut Kampf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Flohnheim Riesling Trocken, Weingut Kampf

Rheinhessen, Tyskland 2018
★★★☆☆☆

Skifer, granit, æble, grape og våd kelim i duft. Slank og rank i munden med god syrefriskhed. Udmærket, men dog også ret ordinær riesling fra Rheinhessen.

Grape Shop
Pris: 198 kr. v. 6 flasker

A Elizabeth, Cascina delle Rose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

A Elizabeth, Cascina delle Rose

Piemonte, Italien 2018
★★★☆☆☆

Lidt urtegrøn næse med en kant af blade og kirsebærsten. Ditto i smagen, der forekommer slank og kølig med et strukturerende og tørt garvesyrebid. Afsluttes af et lille snift af engelsk lakrids.

Niche Vine
Pris: 140 kr.

200+ kroner

Cincuenta Y Cinco - Pinot Noir, Bodega Chacra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Cincuenta y Cinco – Pinot Noir, Bodega Chacra

Patagonien, Argentina 2018
★★★★★☆

Dyb og en anelse lukket på næsen, men med lidt tid i glasset dukker der lidt røde bolsjer op garneret med lidt fortættet kirsebærdamp og læbepomade med mandelsmag. I munden finder vi en kølig og ultrablød struktur, hvor tungen nærmest indhylles i et crescendo af nervøs velour. Ret tæt, intens, utroligt velsmagende pinot.

Philipson Wine
Pris: 250 kr. v. 6 flasker

Habla No. 17, Bodegas Habla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Habla No. 17, Bodegas Habla

Extremadura, Spanien 2015
★★★☆☆☆

Karamel, lakridskonfekt, hø og strejf af røde bær. Masser af koncentration og ekstraktrigdom, men virker i min mund en anelse tung, sød og ufrisk med en del fadtørhed i afslutningen.

H.J. Hansen/Vinspecialisten.dk
Pris: 295 kr.