Ugens vintest: Testens dyreste vin gav Berlingskes anmelder hosteanfald og fadforgiftning

Så er vi røget ind i en uge med klumpedumpe-barolo og solbrændt australier med tonsvis af kokosmakron i både duft og smag.

Ugens solbrændte australier kommer fra et af Australiens mest kendte huse, Henschke, der først og fremmest er berømt for vinen Hill of Grace til knap 7.000 kroner. Nu er det ikke Hill of Grace, vi har haft til test, men derimod Henrys Seven, som ligger i et noget mere jordnært prisleje. Og når jeg siger jordnært, betyder det altså ikke foræringspris, for Henschkes vine bliver aldrig billige. Vi lander på de 325 kroner for en flaske.

Langt hen ad vejen er der tale om en typisk australier med masser af solmodenhed og et ordentligt skud egefad, der giver den sine slikne toner af kokosmakron og velhængt flæskekød krydret med et drys orangeskal på toppen.

Personligt havde jeg nok foretrukket et lidt mindre markant aftryk af fad, men det er Henschke formentlig ret ligeglade med, for de sælger med lethed alt, hvad de rører ved. Vinen er da også både slikken og lækker, men bare en smule synd, at den fine druekarakter trænges lidt i baggrunden, mens måden at lave vinen på (the winemaker's touch) træder i forgrunden.

Helt galt bliver det imidlertid med testens dyreste vin: Barolo fra Conterno Fantino, der er ved at give mig hosteanfald og fadforgiftning på én gang.

24 måneder på franske fade er tæt på at dræbe denne svækling af en barolo, som hverken har koncentration eller bund nok til at overleve et så voldsomt bagholdsangreb.

Jeg må tilstå, at når barolo begynder at smage mere af kokos og vanilje end af medicinskab, roser og nybejdsede jernbanesveller, så står jeg af. Det kan måske gå i Rioja og Australien, men ærlig talt ikke i Barolo.

Når Fantino hiver tre stjerner hjem, skyldes det, at den trods alt har lidt præg af apotekerskuffe og olievædet twist, som giver en skefuld barolokarakter. Det kan være, at jeg må revidere mine smagenotater om ti år, men jeg tvivler nu på, at frugten nogensinde vil absorbere den massive faddosage.

0-99 kroner

Beaujolais Villages, Cyril Virginie

Beaujolais Villages. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sørensen.

Beaujolais, Frankrig 2018
★★☆☆☆☆
Frisk og meget typisk beaujolais med toner af kirsebær og en lille stenfrugtsbitterhed. På kanten til det vandige og næsten uden eftersmag. Meget let drikkelig og venlig vin. 
Lidl
Pris: 59 kr.

Amaral, Chardonnay, Mont Gras

Amaral, Chardonnay, Mont Gras. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sørensen.

Leyda, Chile 2017
★★☆☆☆☆
Ananas, våd kelim og kiwi i duft. Enkel og koldgæret vin med vægt på friskhed og frugt, men ikke videre dyb i smagen. Her får man nogenlunde, hvad man betaler for – hverken mere eller mindre.
Føtex
Pris: 59 kr.

Dignitat, Cofama Vins i Caves

Dignitat, Cofama Vins i Caves. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sørensen.

Catalunya, Spanien 2018
★★★☆☆☆
Lettere urtekrydret næse med toner af peber, grønne grene, lidt lakrids, jernoxid og røde bær. Behagelig, blød og saftig i frugten, om end man sporer en smule ekstraherede bitterstoffer i afslutningen. Udmærket til prisen.
Brdr. Ds Vinhandel
Pris: 59,95 kr.

100-200 kroner

Sauvignon Blanc, Casa Marin

Sauvignon Blanc, Casa Marin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sørensen.

Valle de San Antonio, Chile Uden Årgang
★★☆☆☆☆
Skrigende og nærmest hysterisk duft af tomatplanteblade suppleret med et vift af grønne blade, hyldeblomst og abebur. Stor intensitet og ekstraktrigdom, men frygteligt endimensional fætter med en hvinende rå syre.
Supervin
Pris: 139,95 kr. v. 6 flasker

Pamhogna Weiss, Andert

Pamhogna Weiss, Andert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sørensen.

Landwein, Østrig 2018
★★★★☆☆
Spændende orangevinsnæse med et lille parfumeret præg af håndsæbe, fersken, knækkede grene, appelsinskal og et strejf af peber. Det biodynamiske og naturvinsagtige præg slår igennem her, hvilket sådan set er ret charmerende, men jeg mangler nu en smule mere dybde til prisen på de knap 200 kroner. En lille drueskalstørhed spores i afslutningen.
Grape Shop
Pris: 198 kr. v. 6 flasker

Lambrusco Sandrone, Vino Frizzante, Angol d'Amig di Marco Lanzotti

Lambrusco Sandrone, Vino Frizzante. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sørensen.

Modena, Italien 2017
★★★☆☆☆
Lettere foxy næse med toner af læder, hest, solbær og blyant. Smagsmæssigt frisk og livlig med relativt megen karakter for en lambrusco. En del tørhed spores i eftersmagen.
Niche Vine
Pris: 135 kr.

200+ kroner

Barolo, Vigna Sori Ginestra, Conterno Fantino

Barolo, Vigna Sori Ginestra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sørensen.

Piemonte, Italien 2015
★★★☆☆☆
Kokos, vanilje, apotekerskuffe, olievædet twist og lidt brombær i både duft og smag. På nuværende tidspunkt en barolo med alt for meget fadtørhed og smagsaftryk fra fadene.
Philipson Wine
Pris: 495 kr. v. 12 flasker

Henrys Seven, Henschke

Henrys Seven, Henschke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sørensen.

Barossa, Australien 2015
★★★★☆☆
Ret lækker duft af brombær, mørke oliven, flæskekød, kærnemælkskoldskål, lidt orangeskal og vanilje fra fadlagringen. Blød, saftig og ret koncentreret vin fra en af Australiens helt store stjerner. Flot vin. Fire store.
H.J. Hansen/Vinspecialisten.dk
Pris: 325 kr.