Ugens vintest: Champagnedræberen slår til igen

Cremant de Jura fra Champ Divin lammetæver endnu engang de andre boblevine.

Det er langt fra første gang, vi tester Champ Divins crémant de jura, og stort set hver gang har den været testvinder – ikke mindst prisen taget i betragtning. Forrige år vandt den således nytårsbobletesten uden for Champagne. Ved samme lejlighed slog Champ Divin endda adskillige langt dyrere champagner og blev kun overgået af store kanoner som Krug Bollinger RD og Marguet.

Der er lidt af en gåde, hvorfor man er bedre til at lave crémant i Jura end alle andre steder i Frankrig. Man skulle umiddelbart tro, at man burde kunne lave lige så god boblevin i Bourgogne, men det gør man altså bare ikke.

Mit bedste bud er, at de nye unge producenter i Jura tager crémant-disciplinen mere alvorligt. Man høster måske druerne knap så tidligt og i lidt lavere udbytter. Vinen gæres på fad, og så ender man med en så saftig vin, at man kan sende den på markedet helt uden dosage (tilsætning af sukker). Til gengæld koster den så også lidt mere end den almindelige supermarkeds-crémant, og det er den bestemt også værd.

Spændende denne uge er også Orthogneiss, en karakterfuld muscadet med en helt anden dybde og personlighed, end man normalt støder på fra denne udpost i Loire, hvor vinene oftest er uhyre neutrale. Jeg er også glad gevrey’en fra Vougeraie, som har en dejlig drikbarhed, og som altid er god til prisen set i Bourgogne-sammenhæng.

0-99 kroner

Rioja reserva, Cepa Lebrel

Rioja, Spanien 2015
★★☆☆☆☆

Klassisk rioja med egehørmer i skikkelse af dild og fernis. Ærgerligt, at træet overskygger den eller ganske fine og potente frugt, der ligger bag.

Lidl
Pris: 59 kr.

Justin, Domaine Piquemal

Côtes Catalanes, Frankrig 2017
★★★★☆☆

Typisk sydfransk vin. Frugtig og krydret sag med udmærket saft og kraft til prisen.

Brdr. D’s Vinhandel
Pris: 60 kr. v 6 fl.

Brut rosé Cremant d’Alsace, Løgismose Selected

Alsace, Frankrig NV
★★★☆☆☆

Laksefarvet crémant med sødmefuld rød frugt a la børnefødselsdag i næsen, men desværre også en småubehagelig lugt hen ad kloak. Nogen sødme (dosage) i munden.

Netto
Pris: 80 kr.

100-199 kroner

Orthogneiss, Clos de la Févrie

Muscadet Sévre et Maine, Frankrig 2018
★★★★☆☆

Gylden med fin dybde i næsen. Mineralsk, ren og chablisagtig, men med mere karakter, krop og fedme end normalt for muscadet. Drik den til muslinger samt rå og kolde fiskeretter. Fire og en halv stjerne.

Niche Vine
Pris: 155 kr.

Premier cru, G.H Martel

Champagne, Frankrig
★★★☆☆☆

Nærmest farveløs i glasset. Ung og æblet næse med en smule toast. Man mærker en del dosage i munden. Smager som en generisk massechampagne, men er jo heller ikke dyr. 

SuperVin
Pris: 170 kr. v. 6 fl.

Crémant zero dosage, Champ Divin

Jura, Frankrig 2018
★★★★★☆

Gylden kulør. God dybde på næsen med stødt æble – oxidativ på den fede måde – og nødder. Saftig mund med god koncentration og længde. Dejligt tør, uden at være benet. Det er ikke første gang, at denne vin slår en mindre champagne. 

GrapeShop.dk
Pris: 198 kr. v. 6 fl.

200+ kroner

Brunello

Toscana, Italien 2014
★★★★☆☆

Lyst og klassisk sangiovese-udtryk med lyse krydrede kirsebær i næsen. Intet mærkbart træ. Relativt tør mund, der fordrer, at der spises brød (eller andet) til. Fire og en halv stjerne.

H.J.Hansen/ Vinspecialisten
Pris: 299 kr.

Gevrey-Chambertin »Evocelles«, Domaine de la Vougeraie

Bourgogne, Frankrig 2016
★★★★★☆

I starten er denne vin meget domineret af fad. Det damper dog delvist af og afslører en flot rund pinot-tone med skovbær og underskov i form af rådnende blade. Blød, rund og nektaragtig i munden. Fin at drikke nu, meget gerne til fjerkræ og svampe. Kryber lige op på fem.

Philipson Wine
Pris: 450 kr. v. 6 fl.

 

Forhandlerliste

Lidl.dk
Supervin.dk
Hjhansen-vin.dk
GrapeShop.dk
Nichevine.dk
Philipsonwine.com
Dvin.dk
Foetex.dk