Danske madanmeldere spår om Michelin-stjernerne: »Jeg forventer, at Michelin er lige så uforudsigelige, som de plejer at være«

Michelin-stjernerne for de nordiske lande bliver mandag uddelt i Trondheim i Norge. Berlingske spurgte en række medlemmer af Foreningen af Danske Madanmeldere, hvad de regner med sker.

 

Jesper Uhrup, madanmelder og chefredaktør på magasinet Gastro

Hvad forventer du af årets uddeling?

»Jeg forventer, at Michelin er lige så uforudsigelige, som de plejer at være. Enten sker der noget nær ingenting, eller også smider de en stjerne, hvor ingen havde ventet det. Belært af tidligere år skal man nok være forberedt på, at der sker mindre, end hvad mange tror og håber på.«

Er der nogle restauranter, som du vurderer eller forventer får en stjerne eller flere?

»Jeg kunne godt forestille mig, at Alchemist får en stjerne, måske endda ligefrem to i ét hug. De åbnede jo først et stykke inde i året sidste år, men vi har set »hurtige« stjerner før. I provinsen vil jeg mene, at Falsled Kro og Lieffroy kunne være i spil til en stjerne. Måske også Aalborg kunne få – Aalborg har rykket sig virkelig meget de senere år.«

Morten Bundgaard, Jyllands Posten

»Skulle Michelin overraske positivt, kunne de passende give tre stjerner til Noma, eller en stjerne til Mielcke & Hurtigkarl, som guiden af uransagelige årsager har forbigået.«


Hvis du selv skulle uddele stjernerne, hvem fortjener så en eller flere stjerner?

»Vi har mere stjernepotentiale, end de nuværende tildelinger giver udtryk for. Hovedparten af vores et-stjernede steder kunne godt trække to stjerner, eksempelvis Søllerød Kro, der faktisk godt kunne fortjene tre. Falsled Kro og Lieffroy på Fyn er så ubetinget klar til at få stjerner og har været det længe. Selvfølgelig burde Mielcke & Hurtigkarl også have mindst én og gerne to stjerner, men det er jo nærmest blevet kult, at Michelin konsekvent forbigår dem.«

Niels Lillelund, restaurant- og vinkritiker på Jyllands Posten

Hvad forventer du af årets uddeling?

»Det er som at gætte på et pavevalg. Det har ikke noget med en højere retfærdighed at gøre, det er jo et fransk dækfirma, og det er værd at huske. Det er nemmere at få en stjerne i Frankrig end i Danmark, og en et-stjernet i Danmark er meget bedre end i Frankrig.«

Er der nogle restauranter, som du vurderer eller forventer får en stjerne eller flere?

»Jeg ved, at Rasmus Munk fra Alchemist er inviteret til uddelingen, det tyder på noget. Mit gæt er, at Alchemist får to. Jeg tror også, at Jordnær i Gentofte får en ekstra, for det er helt suverænt godt. Alsik på Als og Lyst i Vejle gætter jeg på er åbnet for sent til at blive vurderet, så jeg tror ikke, det er aktuelt.«

Hvis du selv skulle uddele stjernerne, hvem fortjener så en eller flere stjerner?

»Mielcke & Hurtigtkarl, de kan jo glæde sig over, at de bliver nævnt hvert år. Søllerød Kro fortjener også en ekstra. Det er de største uretfærdigheder, jeg kan komme i tanke om. Med det seneste, jeg har smagt på Ruths Hotel, så fortjener de også en stjerne.«

Sandart pakket ind i et spidskålsblad placeret i en ramsløg/misosuppe fra Restaurant Jordnær i Gentofte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Morten Bundgaard, madanmelder Jyllands Posten

Hvad forventer du af årets Michelin-stjerne-uddeling?

»Vi skal næppe forvente at se noget større skred fra Michelins side, dertil vægter guidens principhensyn til stabilitet og robusthed simpelthen for tungt. Skulle Michelin overraske positivt, kunne de passende give tre stjerner til Noma, eller en stjerne til Mielcke & Hurtigkarl, som guiden af uransagelige årsager har forbigået. En større overraskelse i stil med sidste års stjerne til Alouette kunne århusianske Ghrelin godt levere på en god dag. Stedet er måske nok en smule overset, men kan uden problemer bide skeer med byens øvrige stjernerestauranter.«

Er der nogle restauranter, som du vurderer eller forventer får en stjerne eller flere?

»Det er meget svært at komme uden om Rasmus Munk og Alchemist. Nok har hypen omkring stedet været voldsom, men ikke uden grund. Stedet er på alle måder overrumplende, hvis man ellers køber ind på konceptet, og det gør jeg personligt. Stedet har både fortællingen og niveauet til at bære en stjerne eller sågar to. Derfor bør Alchemist i mine øjne være blandt årets favoritter. Det samme gælder Jordnær og holdet omkring chefkok Eric Vildgaard, hvis overlegne køkken har overhalet mange af landets øvrige stjernerestauranter indenom på rekordtid. Det ville bestemt være fuldt fortjent, hvis Jordnær fik to stjerner. Det samme kunne man sige om Søllerød Kro, der har evnet at holde sig på toppen af dansk gastronomi i årevis. Falsled Kro burde også kunne gøre sig fortjent til mindst en stjerne, efter sidste års store skuffelse, hvor Fyn sammen med Aalborg atter blev forbigået.«

Hvis du selv skulle uddele stjernerne, hvem fortjener så en eller flere stjerner?

»Foruden de førnævnte, synes jeg, at Jesper Koch og den helt nye restaurant Syttende på Alsik Hotel i Sønderborg står blandt de første i køen til en stjerne. Det gælder også den nye restaurant Lyst i Fjordenhus i Vejle. Den har modet og tyngden til at bære en stjerne.«

Svane Rasmussen, Berlingske

»Lige så forudsigeligt er det nok også, at hverken Mielcke & Hurtigkarl eller Amass får den eller de stjerner, de burde – det er nærmest, som om det med Mielcke er blevet en principbeslutning for Michelin.«


Svend Rasmussen, madanmelder Berlingske

Hvad forventer du af årets uddeling?

»Selvom den forholdsvis nye direktør for Michelin, Gwendal Poullennec, har vist sig at have mod på at bryde med ellers grundfæstede traditioner i Frankrig ved i år at snuppe den ene af Paul Bocuses tre stjerner, så tror jeg desværre ikke, der er de store overraskelser i vente.«

Er der nogle restauranter, som du vurderer eller forventer får en stjerne eller flere?

»Alchemist er jeg ikke i tvivl om får en stjerne. Spørgsmålet er, om de hopper direkte til to, men jeg kan godt blive i tvivl, om Michelin tør. Søllerød Kro burde for længst have fået to stjerner. Lige så forudsigeligt er det nok også, at hverken Mielcke & Hurtigkarl eller Amass får den eller de stjerner, de burde – det er nærmest, som om det med Mielcke er blevet en principbeslutning for Michelin.«

Hvis du selv skulle uddele stjernerne, hvem synes du så fortjener en eller flere stjerner?

»Skulle jeg uddele stjernerne så de således ud. Noma tre, Alchemist to, Søllerød Kro to, Mielcke & Hurtigkarl to, Frederikshøj Kro to, Amass en, Sushi Anaba en, Falsled Kro en, Syttende i Sønderborg en, Villa Vest i Lønstrup en, Ruths Hotel i Skagen en og Tabu i Aalborg en.«

Sushi Anaba er som navnet antyder japansk, og her er det chutoro-tun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Helle Brønnum Carlsen, madanmelder White Guide

Hvad forventer du af årets uddeling?

»Jeg forventer at vi får endnu flere stjerner. Danmark er så langt fremme rent gastronomisk, at jeg synes det skal kunne ses endnu tydeligere på stjernerne. Jeg har lige været i Paris og spise på flere tre-stjernede og tænkte straks, hvorfor vi ikke har flere af dem herhjemme. Det fortjener alle de dygtige kokke og tjenere, der står derude og knokler.«

Er der nogle restauranter, som du vurderer eller forventer får en stjerne eller flere?

»Alchemist fortjener at komme med i stjernedrysset. De skulle også tage at finde vej til Falsled Kro, det er mig ubegribeligt, at den ikke har fået en stjerne endnu. Der er også de superseje steder, der år efter år ikke får en stjerne, selvom de fortjener det. Et sted som Amass er oplagt med den store bæredygtighedsprofil, i sær da Michelin sidste år viste, at de godt kunne give en stjerne til Alouette, der er lidt mere »hipster«. Det var i øvrigt fuldt fortjent.«

Hvis du selv skulle uddele stjernerne, hvem synes du så fortjener en eller flere stjerner?

»Noma skal have tre, og Alchemist skal have to. De eksisterende som blandt andet Geranium og AOC skal beholde hvad de har. Søllerød skal have en stjerne mere og Amass skal have en stjerne. Mielcke & Hurtigkarl skal have en - ja gerne to stjerner og Falsled Kro skal have en stjerne.«