I Lund skaber de en ny infektionsafdeling på 48 timer

Svenskerne arbejder nu også med den værst tænkelige situation, og derfor opretter de nye hospitalsafdelinger.

Også i Göteborg er man i gang med at bygge interimistiske sengepladser også til intensiv-patienter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adam Ihse/TT/Ritzau Scanpix

Det er lykkedes for SUS-hospitalet i Lund at etablere en helt ny infektionsafdeling på to døgn, hvilket ifølge Sydsvenska Dagbladet er lidt af en sensation, fordi det ofte tager uger eller måneder at gennemføre et sådant projekt.

Hospitalet kunne ganske enkelt konstatere, at de infektionsafdelinger, der var til rådighed, næppe var nok til at klare de mange covid-19 patienter, som svenskerne mener kan risikere at blive indlagt inden for de kommende uger, og samtidig klare alle de andre infektionspatienter uden coronasmitte.

Grundbemandingen for seks patienter er i den nye afdeling en sygeplejerske og sygehjælpere foruden selvfølgelig læger og kontorpersonale.

Personalet var det svære

Lokalet var ikke et problem, fordi der allerede var et, der var udlagt til at blive en infektionsafdeling i tilfælde af en større epidemi. Det var personalet, der udgjorde det store problem, men det fik man også løst.

På den korte bane kunne man klare det med det personale, der allerede er der. Men på længere sigt skal der hentes frivillige ind, ligesom læger i andre afdelinger har fået besked på at skære ned på deres forskningsdel og skære ned eller aflyse alt arbejde uden for hospitalet.

Men det var også nødvendigt med en ny infektionsafdeling, fordi svenskerne nu også arbejder med den værst tænkelige situation. De mange infektionspatienter, som ikke var smittet med covid-19, måtte ligge andre steder på hospitalet i Lund for at give plads til coronapatienterne. Men nu kan man samle disse patienter i den samme afdeling, og så få de andre smittede tilbage på de gamle afdelinger.

Dertil kommer, at svenskerne nu vil stramme op på, hvem der indlægges, og hvem der ikke bliver det.

»Tidligere kom de smittede på hospitalet, også selv om de ikke var særligt syge, så man kunne bruge hospitalet som karantæne. Sådan er det ikke mere. Vi skal nu tage hånd om dem, der er virkeligt syge og behøver behandling,« siger Malin Inghammer, som er en af de to sygeplejersker, der har været med til at oprette den nye afdeling på kun 48 timer.