Europa lukker til akkompagnement af sang og klapsalver

Stadig flere europæiske lande lukker ikke kun butikker og institutioner, men også grænserne som følge af coronoavirus. Snart vil næsten alle lande have isoleret sig.

 

Italien har lukket butikker, restauranter og biografer og bedt borgerne om at holde sig i hjemmet. Det samme har Spanien gjort, ligesom landet har indført nødretstilstand.

I Spanien og i Italien viser folk sammenhold fra deres altaner ved at arrangere gruppeklapperier for at hylde sundhedspersonale. Også operasang holder humøret oppe i Italien.

Her følger et overblik over den europæiske nedlukning.

Spanien. Alle spaniere, som ikke har et livsnødvendigt arbejde for samfundet, skal blive hjemme. De må kun forlade hjemmet for at købe ind. Skoler er allerede lukkede. Det samme med butikker, restauranter, barer og biografer og teatre. Sportsbegivenheder bliver ikke afholdt. Offentlig trafik opretholdes, så de vitale funktioner i samfundet kan fungere, når eksempelvis sundhedsmedarbejdere skal på arbejde. Lufthavnene er tomme, fordi man ikke længere flyver til Spanien, og turister hentes hjem gradvist i fly, der ankommer tomme og altså dermed også uden nye turister.

Italien. Lukkede stort set alt for et par dage siden. Skoler, butikker, barer og restauranter. Folk har kun lov til at forlade hjemmet, hvis de skal købe ind eller lufte hund. Parker er blevet lukket. Det samme er biografer, teatre og koncertsale, mens den offentlige trafik kører på et minimum. Der bliver ligesom andre steder i Europa opfordret til at holde afstand, til ikke at give hånd og undlade at kramme hinanden.

Tyskland. Tyskland lukker nu sine grænser til Danmark, Frankrig, Østrig og Schweiz, rapporterer tyske medier. Grænsen til Danmark lukker kl. 6 mandag morgen. I Berlin har myndighederne forbudt forsamlinger på mere end 50 personer, ligesom en del værtshuse og restauranter er lukkede. Restauranter skal kunne sikre, at der er en afstand mellem gæsterne på minimum halvanden meter. Biografer, teatre, koncertsale, museer, udstillinger og kasinoer lukker også. Børnehaver, vuggestuer og skoler er i forvejen lukkede, og der er nødpasning flere steder. Flere del- og bystater følger Berlins eksempel.

Storbritannien. Planlægger karantæne for alle borgere over 70 år og for borgere, som er ramt af kroniske sygdomme. Personer med temperaturer over 37,8 skal også blive hjemme. Derudover har Storbritannien foreløbig ikke tænkt sig at gøre ret meget på nuværende tidspunkt. Dette er blevet stærkt kritiseret af læger og forskere, der frygter, at denne politik vil medføre, at endnu flere dør af sygdommen. Der skæves dog til udlandet med de samme overvejelser om at lukke visse dele af samfundet.

Frankrig. Butikker lukkes, restauranter ligeså og alle over 70 år opfordres til at blive hjemme. Skolerne lukkes fra mandag, og det samme med børneinstitutioner. Offentlig transport reduceres. Butikker, restauranter og barer lukker ligesom i resten af Europa.

Polen: Lukker grænserne helt, og lukker det meste af samfundet som i Italien.

Letland: Lukker grænserne helt fra mandag og indfører samme restriktioner som andre lande med lukning af butikker, restauranter og barer og skoler.

Norge: Lukker for al flytrafik mandag og lukker også for muligheden for, at borgere forlader hjemkommunen for at drage på ophold et andet sted end der, hvor de har deres registrerede bolig. Desuden vil Norge udvise alle udlændinge, der ikke har opholdstilladelse i Norge.

Sverige: Har ligesom Storbritannien valgt at holde lav profil uden særlige restriktioner. Man har dog forbudt forsamlinger med flere end 500 personer.