Efter seks år på skjulested: Ambassade vil smide Wikileaks-stifter på porten

Julian Assange taler fra en balkon på den ecuadorianske ambassade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Neil Hall

Ecuador ønsker ikke længere at have Wikileaks-stifteren, Julian Assange, siddende på sin ambassade i London. Her har Assange ellers haft asyl siden 2012 for at undgå at blive udleveret til USA.

Torsdag sagde Ecuadors præsident, Lenín Moreno, at et langt forhandlingsforløb med Storbritannien nu har båret frugt. Assange frygter, at Storbritannien vil udlevere ham til USA, hvor han risikerer dødsstraf. Men ifølge præsidenten har Storbritannien givet forsikringer om, at Assange ikke bliver udleveret til dødsstraf. Det skriver nyhedsbureauet AP.

»Vejen er ryddet for, at Assange kan forlade ambassaden,« lød det fra præsidenten torsdag.

Da Assange i 2012 fik adgang til ambassaden, var han også flugt fra svenske anklager om sexforbrydelser. Assange hævder, at anklagerne blot er del af en plan om få ham udleveret til USA.

I USA risikerer han at blive tiltalt for at have offentliggjort hemmelige oplysninger fra amerikanernes krigsførsel i Afghanistan og Irak.

Wikileaks har offentliggjort talrige dokumenter fra whistleblowers, blandt andet sergent Chelsea Mannings afsløringer af, hvordan amerikanske helikopterpiloter skød og dræbte civile irakere under krigen i Irak.

Assanges ophold på ambassaden er gradvist blevet mere og mere surt. Ambassaden har frataget Assange internetadgang, han har fået taget sin mobiltelefon og har fået besked på, at han skal gøre bedre rent efter sin kat, James, hvis den skal have lov til også at blive på ambassaden.

Ifølge Assange forsøger Ecuador at presse ham til at forlade sit skjulested. Det har ført til, at han har lagt sag an mod Ecuadors regering. Assange har fået ecuadoriansk statsborgerskab, og han mener, at hans rettigheder som statsborger bliver krænket.

Mens Assange er blevet mere og mere utilfreds, har Ecuadors regering forsøgt at nærme sig den britiske regering, så de kan komme af med internet-aktivisten. Præsident Lenín Moreno siger, at han har lavet en skriftlig aftale med de britiske myndigheder, der vil beskytte Assange mod dødsstraf i USA. Det er dog uvist, hvad aftalen præcis indebærer.

Det er også uvist, hvordan Storbritannien vil reagere, hvis Assange en dag beslutter sig for at forlade ambassaden, hvor han nu har gemt sig i seks år.