Skævhed i både bolig og miljø

Louise Bendix og hendes mand og børn kunne være flyttet uden for byen men føler sig knyttet til både kvarteret og menneskene i Istedgade. For at kompensere for den lidt for begrænsede plads har de ændret på rumfordelingen, så den fireværelses er blevet en femværelses. Og det er ikke sidste gang, boligen ændres.

For at spare plads er flere dørkarme og døre afskaffet som her mellem stue og spisestue. Døråbningen fandtes ikke, da familien flyttede ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Ove Kristensen

Hvordan var lejligheden, da I købte?

»Den var pæn og lige til at flytte ind i. Vi orkede ikke flere istandsættelser end de to, vi tidligere havde været igennem. Vi kunne lide stedet og stemningen og det græsgrønne køkken. Køkkenet er bevaret, og vi har pt. ingen planer om at ændre det til en mere neutral farve. Derimod rykker vi muligvis køkkenet til et andet rum. Hørninggulvet af egetræ var også kvalitet, som vi har været glade for. Badeværelset lavet i forbindelse med en byfornyelse har heldigvis vindue ud mod gården, så vi kan lufte ud og få glæde af lyset:«

Louise Bendix og hendes mand er så glade for Vesterbro, at de har valgt at blive i lejligheden og ændre ruminddelingen efter familiens skiftende behov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Ove Kristensen.

Hvad valgte I alligevel at ændre?

»Vi har været nødt til at se realiteterne i øjnene, nemlig at her med under 100 m2 er i underkanten af plads til en familie. Ændring af ruminddelinger og flytning af vægge er et helt kapitel for sig. Det vi købte, var lejligheden mere en egoistbolig til to, mens vi endte med at være fire med brug for flere, mindre rum. Vi har derfor ændret på ruminddeling og indretning lige siden. De tidligere ejere havde to stuer og et soveværelse samt et kammer, mens vi er endt ud med en stue og tre værelser samt spisestue. Vi går og overvejer at flytte køkkenet til spisestuen for eksempelvis at bruge det nuværende køkken til et større børneværelse. Der er faktisk flere muligheder, end man tror. Den eneste væg, vi ikke kan ændre, er den bærende tværs igennem lejligheden.«

Soveværelset er ikke større, end at der præcis kan stå en dobbeltseng i tilpassede mål. Hylderne er fra Søstrene Grene og plakaten købt i Krakow. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Ove Kristensen.

Gør I noget for at spare plads?

»Vi har holdt fast i ikke at opsætte dørkarme visse steder, fordi rummene virker større uden, og fordi det sparer plads. Og så bor vi med lyse farver. Desuden er her bevidst sparsomt indrettet med langt mellem møblerne, så her ikke bliver overfyldt. Vi har vundet lidt plads indadtil ved at have vaskemaskine i et skab i babyværelset og indrette barskab i en gammel kakkelovnsniche i stuen, hvor vi har fjernet puds for at blotte murstenene. Ret meget overflødigt har vi ikke plads til, og en stor del af familiens tøj opbevarer vi i et skab i vores soveværelse, som i forvejen er småt.«

Den trebenede Myren-stol er en sjældenhed. LP-coveret giver minder fra 80´erne, hvor Louise Bendix´ mor lyttede til sangerinden Anne Grethe. Kakkelovnsnichen uden puds er med hjemmebyggede hylder og bruges som barhjørne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Ove Kristensen.

Hvor har I fået møblerne fra?

»Noget er købt nyt som sofaen fra Nordic Nesting, der kan slås ud til sovesofa og blive en ekstra dobbeltseng i stuen. Flere møbler er købt brugt og eller som loppefund, som vi i flere tilfælde har ændret. Som det store perron-ur fra DSB´ s overskudslager, som vi har bygget om til sofabord. I spisestuen har vi en bænk ved væggen for at spare plads og forskellige Arne Jacobsen-stole som Myren og Grand Prix rundt om bordet. De er købt brugt og malet.«

Det grønne snedkerkøkken med åbne hylder og greb i 70´erstil er familien fortsat fan af og har ingen planer om at få ændret til en mere neutral farve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Ove Kristensen.

Har I overvejet at flytte ud af byen?

»Flere jævnaldrende venner med børn er flyttet til forstæderne for at få hus og have. Men vi er så glade for kvarteret her, at vi har valgt at blive. Og nu har vi endda fået en dejlig stor altan ud til det grønne gårdanlæg. Vi kan lide Vesterbro og det lidt skæve miljø, der føles som en landsby i provinsen. Vi kender café- og butiksejere og folk i ejendommen. Vi går ind og ud hos hinanden, snakker og spiser sammen og ser sågar efter hinanden børn ind i mellem. Desuden sætter vi pris på både legepladser og vinbarer og kulturelle tilbud, som findes i rigt mål lige om hjørnet:«

Væg med minder: På den ene væg i entreen hænger billedrammer i forskellige størrelser med fotos fra før og nu af familie og venner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Ove Kristensen.

Hvad betyder fortiden for jer?

»Vi interesserer os for historie og design af for eksempel danske møbelklassikere. Det, vi bor med, er blandt andet arv, retro og second-hand købt forskellige steder. Det ældre giver en nutidig bolig karakter og fremhæver forskellene, når det kombineres med nyt. Det er nødvendigt, for nostalgi skal både pege tilbage og frem men med en ny vinkel. Vi er gør det selv-personer og kan lide, at tingene ikke er for perfekte og strømlinede men gerne en smule anderledes.«

Plakaten er fra Plakatfabrikken. En bænk ved den ene side af bordet sparer plads. På den anden side står forskellige Arne Jacobsen-stole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Ove Kristensen JAN OVE KRIST.

På fotostatvæggen med birketræer i den syv årige datters værelse er monteret solide klatregreb. Ringene hænger i en loftsbjælke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Ove Kristensen.