Sigtet hærchef mistænkes for at give sin kæreste positiv særbehandling

Forsvarets Auditørkorps har sigtet chefen for den danske hær, Hans-Christian Mathiesen. Anklagerne går på, at han har udvist grov pligtforsømmelse ved at fremme sin kærestes - og nu hustrus - karriere i Forsvaret.

Hærchef Hans-Christian Mathiesen er nu blevet sigtet for grov pligtforsømmelse af Forsvarsministeriets Auditørkorps. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hærchef Hans-Christian Mathiesen er blevet undersøgt, hjemsendt og nu også sigtet af Forsvarsministeriets Auditørkorps for grov pligtforsømmelse. Den direkte årsag skulle være, at han har givet sin kæreste, som også var ansat i Forsvaret, positiv særbehandling og fremmet hendes karriere på bekostning af både gældende regler og andre ansatte.

For et par måneder siden skrev mediet OLFI, der skriver om forsvars- og sikkerhedspolitik, at hærchefen blandt andet har ændret i optagelseskriterierne for et masterstudie i militære studier, så det blev muligt for hærchefens kæreste at komme ind på uddannelsen. Efterfølgende skulle han også have sikret sig, at hun blev rykket op på listen over ansøgere, så hun dermed kom ind på uddannelsen, på trods af at der var bedre kvalificerede ansøgere end hende.

Men her stopper det ikke. Hans-Christian Mathiesen er ifølge OLFIs oplysninger også anklaget for at have oprettet projektkontoret »Hærens Soldater 2025«, hvor han ansatte sin kæreste, der siden er blevet hans hustru, og gjorde hende til major. I 2016 ændrede han reglerne for Operations- og Føringsuddannelsen, som hun ikke var kvalificeret til, men hvor hun endte med at blive optaget som en af 14 ud af 60 ansøgere, der blev optaget. Og undervejs i hele det forløb har han ikke oplyst sine chefer om, at han var inhabil.

Forsvarministeriets Auditørkorps oplyser i dag, at det var på baggrund af de oplysninger, at de igangsatte deres undersøgelser af hærchefen. På baggrund af de oplysninger, der er kommet frem i den undersøgelse, har man besluttet, »at der er grundlag for at rejse sigtelse mod chefen for Hærkommandoen for tjenestemisbrug efter straffelovens paragraf 155 og grov pligtforsømmelse efter den militære straffelovs paragraf 27«.

Forsvarskommandoen udpeger midlertidig chef

Derudover forventer man, at der fortsat skal foretages en del efterforskning i sagen, inden der kan tages stilling til, om der er grundlag for at rejse tiltale.

Kort efter at Forsvarets Auditørkorps kunne offentliggøre, at man nu sigter hærchefen, kunne Forsvarskommandoen oplyse, at man har udpeget en midlertidig chef for hærkommandoen. Forsvarschef Bjørn Bisserup oplyser på Forsvarets hjemmeside, at man har besluttet at udpege den nuværende chef for Forsvarskommandoens Operationsstab, generalmajor Kenneth Pedersen, til midlertidig chef for Hærkommandoen.

»Vi står over for en række vigtige beslutninger i forhold til implementeringen af forsvarsforliget og den videre udvikling af Hæren. Det kræver et stort ledelsesmæssigt fokus. På baggrund af udmeldingen om, at sagen kan trække ud, har jeg besluttet at indsætte generalmajor Kenneth Pedersen som chef for Hærkommandoen indtil videre,« siger forsvarschef Bjørn Bisserup på Forsvarets hjemmeside.

Hærchefen har været fritaget fra tjeneste siden 24. oktober, omtrent samtidig med at Forsvarets Auditørkorps indledte sine undersøgelser af anklagerne om nepotisme.

Nægter sig skyldig

Hovedpesonen selv, Hans-Christian Mathiesen, nægter sig skyldig i grov pligtforsømmelse og tjenestemisbrug. Det oplyser hans advokat Torben Koch til DR.

»Jeg påstår ham fuldstændig frifundet. Jeg vil godt på et tidspunkt indgå en dialog med myndighederne om, hvorvidt han har foretaget sig noget, som i et eller andet omfang kan karakteriseres som kritisabelt, men han har på ingen måde foretaget sig noget, der er strafbart. Det er fuldkommen absurd, at de har rejst sigtelsen,« siger advokaten til DR.

Endvidere undrer advokaten sig over, at Forsvarsministeriets Auditørkorps har sigtet hærchefen, da man endnu ikke har afhørt ham, og derfor ifølge advokaten ikke har fået hovedpersonens egen version af sagen.