Myndigheder er interesseret i corona-data fra stor facebookgruppe

Dataindsamling fra populær og udskældt facebookgruppe skal hjælpe de danske myndigheder med corona-mørketal.

Faglig direktør for Infektionsberedskab i Statens Serum Institut Kåre Mølbak, da statsministeren, sundheds- og ældreministeren samt en række myndighedsrepræsentanter holder pressemøde om COVID-19 i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag den 17. marts 2020.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

En populær facebookgruppe med næsten 500.000 medlemmer, der blev oprettet med det formål at afdække de danske mørketal i forbindelse med coronavirus, kan nu alligevel hjælpe de danske myndigheder.

Først var gruppen en smule udskældt, og den fik kritik, da personer inde i gruppen kunne svare på sundhedsdata omkring eksempelvis symptomer på coronavirus.

Gruppen har nu i samarbejde med patientorganisationen James Lind Institute, der driver patientfællesskabet, Forskningspanelet i Danmark, flyttet dataindsamlingen væk fra Facebook og over til et mere sikkert digitalt spørgeskema.

Derfor er Statens Serum Institut nu interesseret.

- Hvis vi taler om data fra flere hundrede tusinde danskere, vil det være en meget vigtig brik i vurderingen af hvor mange, der har eller har haft sygdommen, men som ikke kommer i kontakt med sundhedsmyndighederne. Den gruppe har vi ikke meget viden om nu, siger Steen Ethelberg, der er afsnitsleder ved Infektionsepidemiologi og Forebyggelse hos Statens Serum Institut, til Politiken.

Henrik Vincentz er direktør for James Lind Institute. Han kontaktede de to skabere af gruppen.

- Jeg synes, det var et spændende initiativ, men der var behov for at justere selve datasammenhængen, hvis den skulle leve op til GDPR-retningslinjer og videnskabsetik, siger han til Ritzau.

Han forklarer, at omkring 22.000 danskere allerede har udfyldt det nye spørgeskema.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar af de to stiftere af gruppen, men de er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

/ritzau/