Hærchef fritages for tjeneste efter sag om nepotisme

En sag mod chefen for hæren, generalmajor Hans-Christian Mathiesen, om nepotisme og forsøg på at fremme sin kones karriere har nu fået forsvarschefen Bjørn Bisserup til at fritage generalmajoren for tjeneste. Der er indledt strafferetslige undersøgelser af det, der er foregået i hæren.

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen fritstilles fra tjeneste efter anklager om nepotisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Luthcke

Forsvarschef Bjørn Bisserup tog i dag det alvorlige skridt at fritage chefen for hæren, generalmajor Hans-Christian Mathiesen, for tjeneste efter anklager om nepotisme.

Generalmajoren skulle have fremmet sin hustrus karriere i forsvaret ved at ændre optagelseskravene på en af forsvarets uddannelser, så hun kunne blive optaget på uddannelsen, skriver forsvarstidsskriftet OLFI.

Ifølge Olfi fortæller kilder, at hærchefen rykkede sin kæreste op på listen til optagelse på Master i Militære Studier (MMS) i 2014, så hun på trods af manglende kvalifikationer blev optaget blandt de 13 officerer ud af 97 ansøgere fra hæren.

Desuden skulle Mathiesen have oprettet et projektkontor og ansat hustruen som major. Hele sagen er blevet beskrevet i OLFI og har vakt opsigt i forsvarskredse.

Forsvarschefen har overladt de videre undersøgelser til det såkaldte Auditørkorps, som er den juridiske afdeling i forsvaret, der skal undersøge, om der også eventuelt senere skal komme et strafferetsligt efterspil. OLFI skriver, at på grund af de nye oplysninger, der kommet de seneste dage, så kunne det pege på, at chefen for hæren har handlet i modstrid med forvaltningslovens regler om inhabilitet.

Dette argument støttes af professor i offentlig ledelse ved Aalborg Universitet Anders Drejer, der til OLFI kalder sagen en katastrofe, der kommer »af en syg kultur i ledelsen«.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bøsning mener, at generalmajoren har handlet i strid med forvaltningsloven, hvis oplysningerne er korrekte.