Danfoss investerer 20 milliarder kr. i skrantende amerikansk konkurrent

Danfoss' overtagelse af en amerikansk milliardforretning, gør den sønderjyske industrigigant godt en tredjedel større målt på omsætning. Topchef Kim Fausing afviser, at selskabet er på vej til at rykke forretningsområder ud af Danmark, selvom selskabet også netop har besluttet at lukke fabrik i Kolding.

Danfoss' adm. direktør Kim Fausing har netop gennemført det største opkøb i den familieejede virksomheds historie. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Sent mandag aften oplyste Danfoss, at selskabet har indgået aftale om at overtage den amerikanske konkurrent Eatons store hydraulikforretning for den nette sum af 22 mia. danske kroner.

»Vi er utroligt glade for, at aftalen er kommet i hus. Det er et meget signifikant skridt og et skridt, der kommer til at omforme virksomheden, fordi vi skalerer os op til at blive en endnu større virksomhed. Vi får også en meget stærkere global tilstedeværelse. Det åbner op for helt nye muligheder,« siger Danfoss' topchef, Kim Fausing.

Eaton er i øjeblikket inde i en proces, hvor selskabet sælger forretningsområder fra, der ikke er kerneforretning eller er tabsgivende, for i stedet at fokusere på mere profitable områder. Hydaulikforretning er et af de områder, der har givet topledelsen i Eaton hovedbrud.

»Dagens meddelelse er en del af den igangværende omstilling af Eaton til at blive en virksomhed med højere vækst og bedre indtjeningskonsistens,« lød det mandag fra Eatons topchef og bestyrelsesformand, Craig Arnold, i en pressemeddelelse.

Omstillingen i Eaton har skabt en mulighed for Danfoss, der er kendt for sin evne til at drive virksomheden effektivt og løbende øge produktiviteten. Samtidig har Danfoss løbende har været på udsigt efter opkøbsmuligheder, der kan styrke det sønderjyske selskabs fire kernesegmenter, herunder Danfoss Power Solution, som leverer mobilhydraulik til store bygge- og landbrugsmaskiner.

Den chance har Danfoss grebet i det, der bliver til det største opkøb i den familieejede virksomheds historie.

Ifølge Fausing har Danfoss arbejdet på at få aftalen på plads i et lille års tid. Finansieringen har ifølge Kim Fausing ikke været et problem. Danfoss har en sund økonomi, og selvom selskabet skal ud og låne penge til at gennemføre købet, vil selskabet fortsat kunne fastholde sin nuværende BBB-kreditvurdering hos kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's, hvilket ifølge Kim Fausing har været en forudsætning.

Når handlen efter planen er gennemført ved udgangen af året, betyder det, at Danfoss' omsætning vil vokse med godt en tredjedel, mens medarbejderstaben vokser med 11.000 medarbejdere eller godt 40 pct. Danfoss omsatte sidste år for 45,5 mia. kr. og venter, at omsætningen stiger behersket igen i år. Industrikoncernen beskæftiger i dag omkring 28.000 ansatte.

Danfoss og Eaton har hver især opbygget hydraulikforretninger, som i dag står stærkt i industrien. Samtidig passer de to virksomheders forretningskultur godt sammen. Eaton er en af USAs ældste børsnoterede virksomheder, og selskabet er i dag meget fokuseret på at levere energieffektive produkter, der kan bidrage til den grønne omstilling, og på bæredygtighed.

»Det er en enestående mulighed, fordi de to forretninger passer rigtigt godt sammen. Vi får udvidet vores eksisterende produktportefølje på flere områder, og vi får adgang til et helt nyt, nemlig hydraulik til industriel produktion. Og så får vi en endnu stærkere global tilstedeværelse,« siger Kim Fausing.

Industriel hydraulik kan være hydraulik til maskiner, der presser eller løfter tunge genstande i industrien, eller f.eks. hydraulik til at dreje tårnet på en vindmølle.

Danfoss er ikke på vej ud af Danmark

Aftalen om opkøbet af den amerikanske virksomhed, der omsætter for knap 15 mia. kr., kommer samtidig med, at Danfoss nedlægger en fabrik, der fremstiller komponenter til aircondition og køleanlæg, for at flytte produktionen til Polen inden for de næste to år. Det betyder, at 335 danske arbejdspladser nedlægges.

Det to begivenheder har dog intet med hinanden at gøre, og må ikke tages til indtægt for, at Danfoss er i gang med at flytte sine aktiviteter ud af Danmark.

Kim Fausing, adm. direktør i Danfoss

»Danfoss havde hovedkontor på Als i går, og det har vi også i morgen. Det bliver der ikke lavet om på.«


»Det kan jeg sige meget klart. Der er overhovedet ingen sammenhæng. Det er kørt parallelt, og det ville have været kunstigt, hvis vi havde udskudt offentliggørelsen af én af beslutningerne. Vi lukker fabrikken i Kolding, fordi vi arbejder på at fokusere Danfoss på større og mere moderne sites. Og her var udflytningen den bedste løsning på langt sigt,« siger Kim Fausing.

Eaton Hydraulik har hovedkontor i USA, og selvom den samlede hydraulikforretning kommer til at udgøre op mod halvdelen af Danfoss' samlede forretning, og tyngdepunktet af Danfoss aktiviteter flyttes over mod USA, når handlen er gennemført, får det ingen betydning for Danfoss' tilknytning til Danmark, slår Kim Fausing fast.

»Danfoss havde hovedkontor på Als i går, og det har vi også i morgen. Det bliver der ikke lavet om på,« siger Kim Fausing.

Han vil ikke på nuværende tidspunkt forholde sig til, hvad der skal ske med Eaton Hydraulics amerikanske hovedkontor, men der kommer til at ske tilpasninger.

»Der er bestemt synergieffekter. Det er klart, når du lægger to store organisationer sammen. Synergierne vil primært være inden for salg og et område som indkøb. Men der er ingen planer om store restruktureringer,« siger Kim Fausing.