Businessoverblik: Elektronikgigant i stor ekspansion – vil op på 27 butikker i Danmark

Her er de vigtigste Businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Efter flere år med betydelige milliontab skruer elektronikgiganten Power op for ekspansionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Godmorgen og velkommen til onsdagens overflyvning af de vigtigste nyheder fra erhvervslivet i ind- og udland.

Vi begynder med Børsens tophistorie om, at en kommende børsfest risikerer at give bagslag. Det kan nemlig være spild af tid for investorer at jagte aktier i de små, men blomstrende, danske børsnoteringer i den kommende tid.

1. Risiko for lang næse

Der er risiko for massiv overtegning, så mange investorer får en lang næse, påpeger aktieeksperter op til, at hele fem danske selskaber i juni lader sig børsnotere på danske Nasdaq First North.

Kritikken kommer fra Dansk Aktionærforening, Kapital Partner og Aktieinfo. De peger blandt andet på, at investorer risikerer enten at ende med nul aktier på hånden eller få fat i så få, at investeringen er tæt på ligegyldig.

»Når man udbyder så mikroskopiske, små beløb, er der stor sandsynlighed for overtegning,« siger Jesper Ilsøe, aktieanalytiker og partner i Kapital Partner, til Børsen.

Kritikerne peger også på risikoen for, at der reelt kommer meget få aktier i omløb, så den mindste interesse kan få kursen til at stryge op som en raket, ligesom den kan falde som en sten, hvis holdningen ændrer sig.

2. Banker advarer om svindel med hjælpepakker

I egne rækker kan Berlingske rapportere, at der er foretaget 34 politianmeldelser til Bagmandspolitiet om snyd med hjælpepakker. Nu advarer bankerne om, at der »helt sikkert« er flere sager derude.

Men der er et problem: Myndigheder og banker må i dag ikke dele oplysninger, selv om der fra begge sider er mistanke om svindel, og det er en hæmsko i kampen mod snyd med hjælpekroner, lyder opråbet.

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi vil opdage endnu mere svindel med hjælpepakker, hvis vi får lov til at udveksle oplysninger med myndigheder og andre banker,« siger Nordeas hvidvaskchef, Anita Nedergaard.

Bankerne har før ytret ønske om at dele kundeoplysninger i fortroligt rum med myndigheder, og coronakrisen har forstærket deres indtryk af, at det er den rette vej at gå for at bekæmpe svindlen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3. Trods kæmpeinvestering halter toget langt efter bilen

Nu har landets tog endegyldigt tabt til bilerne. Ifølge Finans.dk konkluderer Transportministeriet i sit eget serviceeftersyn af jernbanen:

»Jernbanen i Danmark fremstår i dag som nedslidt, umoderne og udfordret.«

Samtidig peger ministeriet på, at toget i Danmark ikke kan konkurrere med bilen:

»Der er derfor ikke i dag et attraktivt, moderne togtilbud, som kan konkurrere med bilen, der i de senere år er blevet et stadig billigere og – i kraft af udbygningen med motorveje – også hurtigere alternativ.«

I 2009 indgik Folketinget ellers et trafikforlig, hvor man afsatte 94 mia. kr. til blandt andet at få rettet op på problemerne på jernbanen. Dengang lød budskabet, at der var problemer med en nedslidt jernbane, men at det ville være meget bedre om ti år, når der var kommet nye togsignaler og elektrificering. Signalerne skulle have været færdige i 2021, men er nu udsat til 2030, og elektrificeringen bliver først færdig engang i 2028, skriver Finans.

4. Power vil op på 27 butikker i Danmark

Det har været dyrt for den norskejede elektronikkæde Power at ekspandere i Danmark.

Nu sætter Power-direktør Jesper Boysen ifølge Børsen deadline for, hvornår forretningen senest skal give overskud. Elektonikgiganten skal »inden for et par år« have vendt de røde tal på bundlinjen til sorte tal.

»Det er jo ikke et kapløb om at tabe flest penge, men et kapløb om at blive lønsomme, så vi sigter efter, at Power snart kan begynde at tjene penge,« siger Jesper Boysen til Børsen.

Siden 2015 har Power tabt over 370 mio. kr., og kæden tæller 17 varehuse fordelt over hele landet. Nu bebuder Jesper Boysen, at han i de kommende år vil åbne ti nye varehuse, så kæden når op på 27 butikker i Danmark.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • B&O afholder i dag sin ekstraordinære generalforsamling. På trods af bestyrelsesformand Ole Andersens tragiske død vil generalforsamlingen blive gennemført. Kapitaludvidelsen vil med stor sandsynlighed blive gennemført.
  • På nøgletalsfronten vil investorerne ikke mindst holde øje med amerikanske ISM- og PMI-tal for servicesektoren.
  • Aktieinvestorerne har de seneste dage været i rigtig godt humør, og i går var en rigtig god dag for de cykliske aktier. Er der lidt mere i den optur i dag?

Det sker på markederne

USA, lukkekurser tirsdag:

Dow Jones +1,05 pct.
S&P 500 +0,82 pct.
Nasdaq +0,30 pct.

Asien, indeks onsdag kl. 06.40:

Japan Nikkei +0,99 pct.
Hongkong Hang Seng +1,20 pct.
Kina CSI +0,55 pct.