Bankdirektør: Bagmandspolitiet reagerer ikke på hvidvaskalarmer

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

En af landets store banker er meget kritisk over for politiets indsats over for hvidvask. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Velkommen til ugens sidste dag og de nyheder, der præger erhvervslivet denne morgen. Vores egen topnyhed er, at et af verdens helt store finanshuse gør sit indtog i København.

Men vi begynder med kras kritik af Bagmandspolitiets indsats over for hvidvask, der bliver fremlagt senere i dag.

1
Bankdirektør kalder bagmandspoliti: »sort boks«

Bagmandspolitiets håndtering af bankernes titusindvis af underretninger står til hård kritik i en undersøgelse af myndighedernes håndtering af hvidvaskområdet fra 2016 til 2018, som Rigsrevisionen offentliggør fredag.

Det erfarer Berlingske og flere andre medier.

Rigsrevisionen kommer blandt andet til at kritisere Bagmandspolitiet for at give utilstrækkelige tilbagemeldinger på underretninger. Det er en kritik, der bakkes op af en bankdirektør i en af landets store banker.

»Vi kigger ind i en sort boks. Vi indberetter, og så hører vi ikke mere. Og nogle gange indberetter vi den samme kunde mange gange, og i perioden med indberetningerne kan der suse store millionbeløb ud og ind af hans konto, uden at politiet griber ind,« siger Bjarne Larsen fra Sydbank til Finans.

Desuden går Rigsrevisionens kritik på, at myndighedens mangelfulde indsats skyldes svage IT-systemer kombineret med for få ressourcer og kompetencer.

Professor Tom Kirchmaier fra Copenhagen Business School og London School of Economics er ikke overrasket over kritikken og mener, at myndighedernes indsats mod hvidvask aldrig har fungeret.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Amerikansk finansgigant kommer til byen

I Berlingske kan vi varsle, at endnu et af verdens største og mest magtfulde investeringshuse gør sit indtog i København.

Det er den amerikanske storbank J.P. Morgan, som i januar åbner en investeringsbank og kontor for private banking på Kalvebod Brygge.

Dermed kan de danske og nordiske banker se frem til skarp konkurrence inden for de lukrative forretningsområder: virksomhedsovertagelser, børsnoteringer og formuepleje.

»J.P. Morgan har leveret finansielle tjenester i Danmark i 100 år. Når vi nu øger vores fokus på det danske marked og på Norden, er det et spændende næste kapitel i vores lange historie her,« siger Klaus Thune, der bliver ansvarlig for investeringsbanken i Danmark.

J.P. Morgan har allerede et kontor på Kalvebod Brygge, hvor den fungerer som depotbank til håndtering af værdipapirer for store institutionelle kunder. Men den har ikke før været til stede i Danmark inden for private og investment banking, selv om den har stået for flere store nordiske virksomhedshandler.

Blandt andet var J.P Morgan DSVs hovedrådgiver ved købet af det schweiziske transportselskab Panalpina i 2019 og blev altså valgt til frem for de nordiske investeringsbanker som Danske Bank, Nordea og SEB.

3
Chef for udskældt telegigant tror på Danmark

Kenneth Fredriksen er europæisk og nordisk chef for den kinesiske tele- og teknologigigant Huawei, og på trods af tørre tæsk til hans arbejdsgiver i 2019 tror han på en god fremtid i Danmark. I et interview med Børsen vurderer Fredriksen, at 2020 bliver positivt for Huawei, fordi de forbrugerrettede produkter som mobiltelefoner og tablets er i god gænge.

Han peger nu på, at der skal fokuseres på andet end det 5G-netværk, som den kinesiske gigant mistede kontrakten på i Danmark i 2019.

»Teknologien udvikler sig hurtigt. Data er nu det mest værdifulde i en digital verden, og derfor bliver cloudbaserede løsninger og kunstig intelligens meget centrale dele af det, vi skal byde ind med,« siger han til Børsen.

Udover et pænt mobilsalg i Danmark leverer Huawei hardware til bredbåndsløsninger og har desuden stadig et samarbejde med TDC på coax-nettet.

Huawei mistede 5G-kontrakten efter en heftig politisk diskussion med tråde til handelskrigen mellem USA og Kina – og ikke mindst til Berlingskes afsløring af, at den kinesiske ambassadør i Danmark havde truet topfolk i det færøske landsstyre for at sikre en kontrakt til Huawei.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Dagens højdepunkt efter ECBs rentemøde i går bliver de foreløbige erhvervstillidstal fra de vigtige økonomier rundt omkring i verden. Det er en vigtig måling for investorerne for at se, hvorvidt verdensøkonomien fortsat holder et pænt tempo, og lige så vigtigt hvorvidt fremstillingssektoren fortsat viser tegn på bedring. Allerede i de tidlige morgentimer har vi fået tal for Japan, som viser fremgang i forhold til sidste måling i december. Senere bliver det interessant at følge data fra Europa og sidst på dagen USA.
  • Oven på gårsdagens rentemøde går ECBs Christine Lagarde på talerstolen og ikke mindst den franske centralbankchef, Francois Villeroy. Investorernes opmærksomhed er rettet mod den strategiske gennemgang af den pengepolitiske værktøjskasse og fremadrettede styringsmål. Der vil forventeligt gå et godt stykke tid, og Christine Lagarde åbnede heller ikke døren med eventuelle holdninger til udfaldet af den strategiske gennemgang på mødet i går. Overordnet er ECBs budskab uændret, og man står stadig klar til at hjælpe økonomien yderligere, hvis der skulle blive brug for det. Det vil derfor være underligt, hvis der skulle komme noget nyt i dag.
  • Sidst men ikke mindst fortsætter regnskaberne med at trille ind. I dag aflægger bl.a. American Express regnskab. Indtil videre er regnskaberne i USA kommet pænt ud, og overrasker med næsten fire pct. på indtjeningssiden. Vi skal dog omkring 14 dage længere frem, før vi for alvor kan begynde at sige noget med større sikkerhed. Sidst men ikke mindst skydes det kinesiske nytår i gang og løber til 30 januar. Fra et markedsmæssigt synspunkt vil der naturligvis fortsat være fokus på særligt det seneste udbrud af coronavirussen.

Sådan ser de asiatiske markeder ud fredag morgen

  • Nikkei 225: +0,2 pct.
  • Topix: +0,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,2 pct.
  • China Shanghai Composite: Lukket.
  • CSI 300: Lukket.
  • Taiwan Taiex: Lukket.
  • Sydkoreas Kospi: Lukket.