Jon Stewart klar med politisk satire lige inden det amerikanske valg

Den tidligere »The Daily Show«-vært bruger næste gang filmlærredet til at promovere det, han er bedst til.

Jon Stewart (th.), der var vært på The Daily Show indtil 2015, ses her med daværende præsident Barack Obama. 29. maj er Stewart tilbage med filmen »Irresistible«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

Den tidligere amerikanske The Daily Show-vært og komiker Jon Stewart gør snart comeback som politisk satiriker. Det skriver Vanity Fair.

Onsdag annoncerede filmproduktionsselskabet Focus Features, at Jon Stewarts kommende film, »Irresistible«, har amerikansk premiere 29. maj. Filmen, der er skrevet og instrueret af Jon Stewart, er en politisk satire med Steve Carell i hovedrollen, og den kommer ifølge Vanity Fair på det helt rette tidspunkt, for det er, stadig ifølge Vanity Fair, meget sandsynligt, at John Stewart vil blive spurgt til sin mening om det amerikanske valg. Dermed vil han igen udtale sig om politik – ligesom han gjorde, da han var vært på The Daily Show.

»Irresistible« blev annonceret i oktober 2018, mens flere detaljer blev offentliggjort i april 2019. Filmen følger en demokratisk strateg, Gary Zimmer, der ser politisk potentiale i en pensioneret marineløjtnant, efter at denne har forsvaret en række illegale arbejdere i den by, han bor i. Kort tid efter forsøger en republikansk strateg ved navn Faith  at sætte en stopper for Zimmers planer. Filmen har foruden Steve Carell også Chris Cooper, Rose Byrne, Topher Grace og Debra Messing på rollelisten.

Større tiltro end til politikere

Jon Stewart var i 17 år vært på The Daily Show, et satirisk nyhedsshow, der bliver sendt fire gange om ugen. Han forlod det i 2015. I showet langede han ofte ud efter den amerikanske højrefløj, men han stillede sig også kritisk over for daværende præsident Barack Obamas løfter og fangede derfor amerikanernes opmærksomhed ved at favne bredt. Jon Stewart var så god i rollen, at mange amerikanere havde større tiltro til hans satiriske show end til de mere konservative nyhedsudsendelser og de amerikanske politikere.

Jon Stewart var i 17 år vært på »The Daily Show«, et satirisk nyhedsshow, hvor han ofte langede ud efter den amerikanske højrefløj, men heller ikke Demokraterne gik fri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Cowie/EPA/Ritzau Scanpix.

Siden The Daily Show har Jon Stewart mere eller mindre holdt lav profil. Han har bl.a. underskrevet en kontrakt med HBO, men den er der endnu ikke er kommet noget ud af, selv om der angiveligt skulle være to standup-show på vej.

Derudover er han i ny og næ dukket op som gæst på The Late Show med Stephen Colbert, hvor han har talt på vegne af det amerikanske redningsmandskab, der 11. september 2001 nåede først frem til World Trade Center, de såkaldte first responders.  Mange af dem er blevet kronisk syge eller er døde som følge af den asbesttunge luft, de indåndede under redningsarbejdet. Mange af dem har ifølge John Stewart aldrig fået den behandling og kompensation, de er blevet lovet.

I juni mødte Joh Stewart op i Kongressen, hvor han leverede en følelsesladet tale på vegne af redningsmandskabet og skældte ud på de de politikere, der angiveligt har tilbageholdt ydelserne. Videoen med Stewart gik efterfølgende viralt.

Nu ser det ud til, at Jon Stewart atter kan indtage rollen som politisk satiriker. Han forlod i øvrigt The Daily Show, inden forretningsmanden Donald Trump i januar 2017 blev USAs præsident.