Mette Frederiksen får fuldtonet politisk støtte til genåbning af Danmark

For regeringschefen er det en stor styrke, at regeringen får massiv støtte til næste fase af genåbningen af Danmark.

 
En aftale for fase to af genåbningen af Danmark er på plads. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

Med næste fase af genåbningen på plads er Danmark for alvor på vej ud af den omfattende nedlukning, og for statsminister Mette Frederiksen (S) er det endnu en sejr, at hun har alle Folketingets partier i ryggen.

Dermed er alle partier med til at tage ansvar for den videre færd frem – præcis som de var med til at støtte de første vidtgående skridt, da Danmark blev lukket ned i marts.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Før torsdagens afgørende forhandlinger på Marienborg om anden fase af genåbningen føg det ellers med anklager mod statsministeren. De øvrige partier anklagede hende med stigende stemmestyrke for at have ført en lukket proces, hvor de ikke har fået indsigt i centrale beregninger og analyser om, hvordan man bedst vil kunne genåbne Danmark.

»Trods den kritik kunne Mette Frederiksen torsdag aften imidlertid igen snøre sækken til.«


Trods den kritik kunne Mette Frederiksen torsdag aften imidlertid igen snøre sækken til og konstatere, at hun har massiv støtte til næste fase af genåbningen. Hun kan samtidig notere, at hun har sikret sig, at det fremover bliver svært for blå lejr at tone frem som en slagkraftig opposition på Christiansborg.

Næsten symbolsk for Mette Frederiksens greb om situationen gik hun allerede onsdag ud med sine klare anbefalinger til, hvordan Danmark burde åbne mere op. På den måde satte hun sig totalt på dagsordenen og parkerede samtidig de øvrige partiledere på sidelinjen.

Med indgåelsen af torsdagens aftale har de øvrige partier i høj grad fulgt regeringens anbefalinger.

En tilståelsessag

Ser vi frem, vil der fra nu af komme et enormt fokus på, om det vil lykkes at gennemføre alle de nye tiltag – som blandt andet  vil sende de ældre børn tilbage i skolen og sparke gang i detailhandelen – uden at spredningen af smitten tager voldsomt til og i værste fald udløser tilbageslag. Det sidste vil i givet fald have destruktive følger for både sundhed og økonomi.

Hvordan det kommer til at gå fremover, ved ingen. Nedlukningen har ført til en uhyre effektiv begrænsning af smittespredningen, men det bliver et eksperiment at slippe danskerne fri i større skala, som det sker nu. Derfor bliver det også altafgørende, at alle danskere fortsat følger anbefalingerne om at holde afstand og leve op til reglerne om at håndhæve en høj hygiejne.

I den forbindelse bliver brugen af test vigtig. En række af landets fremmeste lægefaglige eksperter har ikke lagt skjul på, at Danmark har haltet på dette felt. Sundhedsmyndighederne blev taget på sengen ved corona-krisens indtog, og regeringens beslutning om lukke samfundet skete blandt andet under indflydelse af manglen på testkapacitet.

Kun fordi dansk erhvervsliv, med blandt andre Novo Nordisk Fonden i en central rolle, gik i aktion og arbejdede på højtryk for at udvide testkapaciteten, vil det fremover være muligt at teste i langt større omfang og følge udviklingen i smittespredningen tæt.

I den nye aftale mellem regeringen og Folketingets partier står der direkte, at en offensiv teststrategi skal effektueres med testning både i et sundhedsspor og et samfundsspor med smitteopsporing og isolation af smittede. Der står også, at der skal gennemføres en repræsentativ testning af befolkningen i faste tidsintervaller og ud fra en klar plan.

Reelt er der tale om en tilståelsessag, for Danmark har hidtil ikke brilleret på dette område.

Svært at tackle for den borgerlige opposition

Mens Mette Frederiksen kan være tilfreds med det hidtidige politiske forløb, som har løftet hende selv og Socialdemokratiet i samtlige meningsmålinger, har situationen været svær at tackle for den borgerlige opposition med V-formand Jakob Ellemann-Jensen i spidsen.

»I Venstre har man ikke blot været frustreret over, at statsministeren i så høj grad har taget styringen og til tider gjort de øvrige partiledere til statister. Man har også været uenig i flere af regeringschefens dispositioner. «


I Venstre har man ikke blot været frustreret over, at statsministeren i så høj grad har taget styringen og til tider gjort de øvrige partiledere til statister. Man har også været uenig i flere af regeringschefens dispositioner. Med stigende utålmodighed har man ventet på næste fase af genåbningen og efterlyst en langsigtet plan for genopretningen af økonomien – ikke mindst på grund af nedlukningens dramatiske konsekvenser for dansk økonomi og erhvervsliv.

I partiets interne drøftelser har man flere gange diskuteret at holde sig uden for aftalerne med regeringen, så man kunne gå mere direkte op imod regeringen. Men man har også vidst, at en stor del af befolkningen forlanger et konstruktivt samarbejde mellem regeringen og oppositionen i en så alvorlig sundhedsmæssig og økonomisk krise, som coronakrisen har kastet nationen ud i.

Venstres analyse har – set med denne kommentators øjne – været rigtig, og det kunne have ramt partiet hårdt at vende ryggen til ansvaret. Men når man bliver medunderskriver på aftalerne med regeringen, begrænser det selvsagt også oppositionens manøvrerum og muligheder for at kritisere Mette Frederiksen for håndteringen af krisen.

Dette betyder dog ikke, at Mette Frederiksen fremadrettet vil kunne surfe videre på en bølge af popularitet. En langsigtet strategi for den videre genåbning skal på plads, og de midlertidige hjælpepakker skal gradvist udfases i takt med den kontrollerede genåbning af økonomien, og det vil kræve nye vanskelige beslutninger.

En dag vil hverdagen også indfinde sig for regeringschefen, selv om coronakrisen siden marts har gjort hende til det absolutte omdrejningspunkt i dansk politik.