Torsdagensaktier: Novozymes og Topdanmark trak hver sin vej

Topdanmark (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Novozymes og Topdanmark trak efter præsentation af regnskaber i hver sin retning i torsdagens danske C25-indeks, der samlet set tabte 0,4 pct. til 1288,94 trykket af bekymring over udbredelse af det kinesiske coronavirus.

Novozymes aktie lukkede med et plus på 6,7 pct. til 351,40 kr., mens Topdanmark tabte 3,1 pct. til 338,20 kr.

»Generelt er stemningen til den negative side følgende op på USA i går og Asien her til morgen. Og det er jo det der coronavirus, der trækker overskrifter. Det har udvidet sig lidt i løbet af dagen med nye dødsfald, og nu truer de med at lukke ned for alle kasinoer i Macau. Det skaber yderligere frygt,« bemærker senioraktiehandler Christian Thatje i Sydbank i en kommentar til aktiemarkedet kort før lukningen.

Han tilføjer skuffende regnskaber fra USA som en yderligere begrundelse for faldene og påpeger, at aktiemarkederne forud for dagens fald har været markant stigende, og at det måske er sundt nok, at der nu kommer en korrektion.

»Markedet kan jo ikke kun stige,« siger aktiehandleren.

NOVOZYMEZ ØGEDE MARGINEN

Fjerde kvartal blev et godt kvartal for Novozymes, der ellers har været i strid modvind gennem 2019. Overskuddet steg til 922 mio. kr. fra 837 mio. kr. i fjerde kvartal 2018. Blandt analytikerne var der ventet et overskud på 832 mio. kr.

Omsætningen var 3731 mio. kr. i kvartalet, og den organiske vækst var 1 pct.

Driftsoverskuddet (EBIT) blev 1103 mio. kr., hvilket svarer til en EBIT-margin på 29,6 pct. mod 28,4 pct. i samme kvartal sidste år.

Selskabet venter en organisk vækst årligt på 5 pct. i årene 2020 til 2022. I 2020 lyder forventningen på 1-5 pct.

Derudover varsler Novozymes et tilbagekøb af aktier for 1,5 mia. kr.

»Det er stærkt, at de fastholder en positiv stemning trods markedsudviklingen. Og det er marginerne, der trækker op - det er den historie, udlandet godt kan lide,« siger Christian Thatje

Hos finanshuset Jefferies har Novozymes dertil fået hævet kursmålet til 325 kr. fra 285 kr., fremgik det af Bloomberg News.

Med i toppen af C25 sluttede også indekstunge Ørsted med en stigning på 1,8 pct. til 729,40 kr. uden selskabsspecifikt nyt. Men Christians Thatje peger på aktiens grønne profil som årsag til dens fortsatte fremdrift.

I bunden af indekset lukkede FLSmidth 5,0 pct. lavere i 240,50 kr. Aktien er ofte følsom overfor kinesiske impulser og for udviklingen i mineindustrien, der var den næstmest faldende sektor i det europæiske aktiemarked torsdag.

IKKE OVERBEVISENDE RESULTAT FRA TOPDANMARK

Med i bunden var også forsikringsaktierne Topdanmark og Tryg.

Topdanmark kom ud af årets fjerde kvartal med et nettooverskud på 431 mio. kr., som var bedre end analytikernes forventninger.

Men udviklingen dækker over et lavere forsikringsresultat end ventet, mens investeringsresultatet omvendt var noget bedre end analytikernes forventninger, og i det miks ligger ifølge Christian Thatje forklaringen på aktiens tilbagegang.

»Det tekniske resultat er ikke overbevisende,« konstaterer han og tilføjer, at aktien onsdag havde pæn fremgang sammen med Tryg.

Onsdag steg Topdanmarks aktie med 2,7 pct. til rekordkursen 349 kr. efter gode tal fra konkurrenten Tryg, som ligeledes satte rekord efter en stigning på 3,3 pct. til 217,20 kr. Men torsdag faldt Tryg 3,3 pct. til 210 kr. - eller med 7,20 kr., hvilket dog skal ses, i lyset af at Trygs aktie handles uden retten til et udbytte på 3,35 kr. per aktie.

Nordjyske RTX steg 1,6 pct. til 225 kr. efter nye tal for regnskabsåret 2019/20, hvor første kvartal bød på tocifret vækst i toplinjen og en fordobling af driftsresultatet. Det er særligt selskabets nyeste strategi med fokus på rentabel vækst, der slår igennem, fremhæver selskabet.

NKT-aktien faldt 0,1 pct. til 152 kr., selv om kabelkoncernen fik kvalificeret et 525 kV-højspændingskabel til jævnstrøm, som kan bane vejen for ordrer til de tyske korridorprojekter, hvor der skal etableres store kabelforbindelser til transport af vedvarende energi fra de nordlige dele af Tyskland til de sydlige dele.

/ritzau/FINANS