Søndag trak den amerkanske centralbank »den helt store bazooka« frem: Alligevel åbner de asiatiske markeder i rødt

Sent søndag aften sænkede den amerikanske centralbank renten. Men det har ikke hjulpet på de asiatiske markeder, der åbner med røde tal. Også i USA forventes store fald på markederne.

Alle asiatiske indeks på nær japanske Tokyo Stock Price Index (topix), åbner mandag med fald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Fong/AFP/Ritzau Scanpix

Søndag aften dansk tid sænkede den amerikanske centralbank for anden gang på 12 dage renten og præsenterede i samme åndedrag flere tiltag, der skal dæmpe de økonomiske konsekvenser af coronavirussen.

Men på trods af en historisk nødrentesænkning, er der mandag ikke meget optimisme blandt investorerne, og alle asiatiske indeks på nær japanske Tokyo Stock Price Index (topix), åbner med fald.

»Når vi ser fald på de asiatiske markeder, selv om den amerikanske centralbank har haft den helt store bazooka fremme, så skyldes det, at de amerikanske politikere stadig ikke er nær så langt med tiltag mod coronavirussen, som vi er i Europa,« siger Andreas Østerheden, der er chefstrateg hos Nordea.

Fredag blev der vedtaget lovgivning i Kongressen, som skal hjælpe de amerikanske lønmodtagere med løn og gratis test for virussen.

»Det betød også lidt ekstra medvind for de amerikanske aktiemarkeder sent fredag, at Trump deklarerede undtagelsestilstand. Og så må vi som investorer vente på, hvad der ellers kommer af finanspolitisk stimulans,« siger han.

Læs: Børsbarometer: Vi er trådt ind i en ny aktieæra – her er, hvad det betyder

Ki­nas øko­no­mi blø­der

Natten til mandag dansk tid blev der også offentliggjort nøgletal for Kinas økonomi, der viser, at Kinas økonomi har fået et særdeles hårdt slag som følge af udbruddet af coronavirus.

Produktionen i den kinesiske industribranche er faldet med mere end 13,5 procent i januar og februar sammenlignet med samme periode de foregående år, og industrien er dermed på det laveste niveau siden januar 1990.

Derudover er også både investeringer i byområder og salget i detailhandlen faldet drastisk for første gang nogensinde, siden man er begyndt at måle udviklingen.

Tallene for Kina har dog ifølge Andreas Østerheden ikke påvirket faldene på de asiatiske markeder i særlig grad, da nøgletallene er, som man kunne forvente. I Kina er flere end 80.000 personer blevet smittet med coronavirus siden december. Heraf er flere end 67.000 efterfølgende erklæret raske igen, mens virussen har kostet flere end 3.000 kinesere livet.

Eksperter forventer rød åbning i USA

Også i USA, hvor handlen begynder kl. 14.30 dansk tid, forventes røde markeder.

Formarkedet, det såkaldte futuresmarkedet, indikerer nemlig en nedgang på fem procent, og dermed kan aktierne ikke falde mere, før handlen rigtigt begynder i eftermiddag.

Ifølge investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen skal nedturen ses i forhold til, at de amerikanske aktier sluttede markant i plus fredag med en stigning på tæt på ti procent.

»Investorerne er på den ene side glade for, at centralbankerne handler. På den anden side er de afventende. Det, som kan bagstoppe nedturen, er, at finanspolitikken for alvor bliver sat i funktion, og/eller at antallet af coronasmittede i Europa topper,« siger han.

I Australien er der store fald på markederne, og ASX200 er nede med knap ti procent.

Indeks Udvikling (%)
Nikkei 225 -0,1
Topix +0,6
Hongkongs Hang Seng -2,2
China Shanghai Composite -0,6
China CSI 300 -1,4
Taiwan Taiex -3,1
Sydkoreas Kospi -1,8
Indiens BSE Sensex -4,9
Singapores STI -3,2
Sydney ASX 200 -7,1

Indeksværdi klokken 5.30.