Europæiske bankaktier sendt i knæ af coronavirus

De europæiske aktiemarkeder endte ugens første handelsdag med store kursfald. Aktierne i de europæiske storbanker var blandt de hårdest ramte. Investorerne frygter, at coronavirussen kan føre til endnu lavere renter og nedskrivningstab.

I tallene fra Dansk Erhverv kan man se, at der direkte er 29.000 job forbundet med den store danske eksport til fire lande, der er mest ramt af coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torsten Silz/AFP/Ritzau Scanpix

Verden over raslede aktierne ned mandag.

Det danske eliteindeks endte dagen med et fald på 5,5 procent, mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks faldt med 7,4 procent.

Som en konsekvens af et regulært kollaps i olieprisen, der faldt med over 20 procent, var det især de europæiske energiaktier, der måtte indkassere store kurstæsk.

Men også flere europæiske storbanker var at finde blandt de hårdest ramte aktier.

Danske Bank-aktien raslede ned med 11,4 procent, og Nordea-aktien sluttede dagen med et fald i samme størrelsesorden. Samlet faldt det europæiske Stoxx 600 Banks-indeks, der indeholder de største og mest handlede europæiske bankaktier, med 10,7 procent.

Kan føre til store nedskrivninger på udlån

Michelle Nørgaard, senior aktiestrateg i Handelsbanken, tøver ikke med at betegne stemningen på de europæiske aktiemarkeder mandag som »panisk«.

Hun og andre analytikere peger på, at udbruddet af coronavirussen nu påvirker så store dele af samfundet, at det uundgåeligt vil påvirke den økonomiske aktivitet.

Det kan ende med at tvinge bankerne til at nedskrive værdien af deres udlån.

Det kan eksempelvis være udlån til hotel- og turistbranchen, der lige nu er presset af, at mange koncerter og arrangementer er blevet aflyst, ligesom mange har valgt at udskyde eller helt droppe planlagte ferier. Det kan føre til virksomhedskonkurser og nedskrivningstab hos bankerne.

»Den faldende oliepris har også øget frygten for, at der kan komme flere konkurser blandt energiselskaberne, som vi så tilbage i 2016 (hvor olieprisen også var lav, red.). Konkurser vil være negativt for bankerne, for det vil øge forventningerne om en stigning i nedskrivningerne,” siger Michelle Nørgaard.

Negative renter presser bankerne hårdt

Dertil kommer, at mange bankers forretningsmodel i forvejen er under pres fra negative renter. Og selv om bankerne i stigende omfang er begyndt at sende regningen for de negative renter videre til kunder, vil bankerne fortsat blive presset af et endnu lavere renteniveau.

»Det pres vil fortsætte, i takt med at vi fortsat vil se lave renter, og at der ikke er udsigt til en bedring,« siger Michelle Nørgaard

Samme vurdering har Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker i Sydbank.

»Frygten for recession har ført til lavere renter, og i forvejen er bankerne presset af minusrenter,« siger han.